Antallet Kina-skeptikere har aldri vært høyere.
Ikke siden desember 2008 har investorenes tillit til markeder som Kina vært lavere, ifølge en fersk undersøkelse blant internasjonale fond utført av BoA Merrill Lynch.
- Det ligger en betydelig halerisiko i Kina. Det er derfor vi ikke kjøper kinesiske banker eksempelvis. Hva som vil skje i Kina, og hvordan veksten vil bli, er verdens største «sorte svane», fastslår Skagen-forvalter Kristoffer Stensrud overfor DN.no.
Halerisiko kan forklares som en sjelden enkelthendelse som hvis den inntreffer kan velte hele lasset. "Sort svane"-teorien er en måte å beskrive overraskende hendelser som har voldsomme konsekvenser. Sorte svaner er ting som ingen har tenkt på før, og som overrasker oss når de oppdages, men som i etterkant synes å ha en rasjonell forkl#229 - slik som kredittkrisen i 2007
Mellomstore kinesiske banker og deler av næringslivet opplever nå en alvorlig likviditetskrise. Torsdag spratt renten opp til rekordnivået 13,91 prosent på det høyeste, mens syv-dagers-renten økte til 12,45 prosent, ifølge rapporter fra nyhetsbyråene Reuters och Bloomberg.
«Panikken har spredd seg i markedene den siste tiden ettersom sentralbanken har holdt tilbake likviditet fra et svært stramt marked. Flere analytikere spekulerer i at PBOC (den kinesiske sentralbanken red. anm.) vil sende en advarsel til bankene om at de må benytte kortsiktig likviditet til utlån i en økonomi hvor veksten avtar istedenfor til spekulasjon», skriver sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken i en morgenrapport fra meglerhuset.
Tre anomalier
- De hurtigvoksende markedene skuffer og vi ser en holdningsendring hos globale investorer, understreker Skagen-forvalter Stensrud.
Denne uken holdt han og kollegene i Skagen sin årlige presentasjon før sommeren. Forvalter Kristian Falnes pekte på tre anomalier - avvik fra det vanlige - i et hittil sterkt aksjeår.
- I sterke aksjemarkeder pleier vekstmarkeder å gjøre det bedre enn utviklede aksjemarkeder. Det har ikke vært tilfelle så langt i 2013, sier Falnes, som i tillegg viser til at råvarer faller i pris og at defensive selskaper slår sykliske.
- I vekstøkonomifondet Kon-Tiki har den relative utviklingen vært god, mens det ikke er grunn til å være fornøyd absolutt sett, sier han.
Kon-Tiki er opp 0,58 prosent pr. 21.juni, mot minus 5,82 prosent for referanseindeksen.
- Tåkete bilde
Nye anslag fra Verdensbanken spår en fortsatt dempet vekst i land som Brasil, Kina, India, Tyrkia og Brasil. Kon-Tiki-forvalter Stensrud viser til lavere produktivitet i vekstøkonomiene, samt den betydelige halerisikoen.
Investorenes negative holdning er knyttet til frykten for at veksten i Kina vil bråbremse. Selv om dette ikke er hovedscenariet, bidrar den økte bekymringen til at penger tas av bordet.
- Produktiviteten har vært lav og lønnsveksten vært høy i Kina. Avkastning på ny kapital har vært null, avkastning på arbeidskraft fra land inn til by har også vært fallende. Det gir seg utslag i lavere selskapsresultater. Hvordan dette ser ut i 2014/2015 vet vi forholdsvis lite om. Det ligger noen skjæringspunkter der som, for å si det mildt, gir et tåkete bilde, sier han.
- Globale, «emerging marked»-baserte mineralselskaper har i en stor del vært drevet av Kinas overdrevne etterspørsel etter stål, sement, kobber og så videre. Hvis Kina vil vokse videre, så er det på servicesiden. Veksten vil komme i IT, sier Stensrud.
- Neste generasjons vinnere
90 prosent av veksten i inntjeningen til de globale selskapene forventes i 2013 og 2014 å komme fra de som holder til i vekstmarkedene, ifølge prognoser fra Bloomberg.
- Fremover skal en satse på globale vekstmarkeder. På selskaper som ikke er korrupte, statsdominerte og veldig transparente: De vil være neste generasjons vinnere, sier Stensrud.
Les mer:
<b>Rentepanikk i Kina</b>
Advarer mot enestående kinesisk kredittboble
Investorene frykter Kina
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.