Solenergiselskapet Renewable Energy Corp REC stiger videre onsdag på økt investorinteresse for fornybar energi etter at japanske kjernekraftverk fikk alvorlige skader etter fredagens jordskjelv og tsunami.

  - Mitt inntrykk er at denne situasjonen vil vedvare i mange dager fortsatt, og at situasjonen ved kjernekrafteverkene i Japan vil ta betydelig lenger tid å få klarhet i. Det ser også ut som at de fleste land setter bremsene på i forhold sine utbyggingsplaner av kjernekraft for å finne ut hva de kan lære, sier analytiker Einar Kilde Evensen i DnB Nor Markets til DN.no.

- En potensiell «game changer»
Store markeder som Tyskland, Frankrike og Italia later til å ville revurdere støttereduksjoner til solenergibransjen samtidig som at opphold i utbyggingsplaner for kjernekraft varsles .

- Dette er store kraftnasjoner, og de må sikre sin energiforsyning. Skal satningen på atomkraftverk reverseres, må noe annet fylle opp. Og med tanke på miljømålsetninger og CO2-mål i henhold til Kyoto-protokollen, har man dermed få virkemidler tilbake. Fornybar energi og vannkraft må spille en større rolle. Det er en potensiell «game changer», som det kan være fryktelig farlig å stå i mot, sier analytiker Henrik Schultz i Argo Securities til DN.no.

Les også: <b>- Nye interessenter kan komme på banen</b> om Orklas Rec-post.

- Som å trykke penger
Utbyggingen av solenergi har hatt gode vekstvilkår nettopp i Tyskland, Frankrike og Italia som følge av statlige støtteordninger. Ordninger som har vært så gode at flere land har varslet reduksjon eller bortgang av ordningene innen utløpet av året. Dette har igjen bidratt til at solenergiselskapene har produsert det remmer og tøy kan holde så langt. Kjernekraftkatastrofen i Japan og de seneste dagers oppgang for REC, peker i retning av at ordningene vil kunne videreføres.

- Jeg tror nok man vil få øynene opp for solenergi og at kjernekraftkatastrofen i Japan er en vekker i så måte, men det gjenstår å se hva politikerne vil gjøre. Solenergi er jo bare en av flere alternative kilder, men at det vil få en del økt oppmerksomhet er nok helt sikkert, sier analytiker Preben Rasch-Olsen i Carnegie til DN.no.  

- Når utbygging av kjernekraft forsinkes eller fases ut må man komme opp med alternativer, og alt annet like så er det mindre sannsynlig at Tyskland og Italia innfører restriksjoner på sol og vindenergi, sier analytiker Einar Kilde Evensen i DnBNOR Markets til DN.no

- Det som vil være mer interessant er om de skal incentivere støtten, sier Rasch-Olsen i Carnegie.

- I Tyskland gir solenenergi en avkastning på 8-9 prosent etter skatt, mens man kan låne i banken til 5 prosent rente. Hvis ikke myndighetene gjør noe med dagens ordninger, men støtter bransjen, er det som å trykke penger, som nettopp også var samme årsak for å kutte støtten, sier Henrik Schultz i Argo Securities.

- Sinnssykt lukrativt
Schultz legger til at solkraftutbygging er enda gunstigere i Italia, hvor solenergi kan gi en avkastning på 15 prosent etter skatt. Dersom politikerne likevel velger ikke å røre sin støtte, vil dette markedet fortsette å drive etterspørselen, til tross for at planleggingstillatelser og tilkobling til nett har vist seg noe tregere enn i andre markeder.

- Det er sinnssykt lukrativt. Det italienske markedet har eksplodert av samme grunn, og alt har gått til Italia, sier Schultz.

Analytikeren mener den underliggende veksten vil være høy fremover, drevet av små enheter som stort sett er statssubsidierte. Her er Japan ganske lik Europa, ifølge ham. Schultz mener det skal mer til for å påvirke ikke-subsierte markeder som USA eller Kina, som skiller seg ut med sine store solfarmer og lengre ledetid.

- Japan har vært et lovende marked i mange år, med sine takinstallasjoner, mye likt det europeiske markedet. Det er mer dynamisk, men det kan bli en utfordring på kort sikt, sier Schultz.

- Silisumproduksjonen i Japan blir stengt ned i en måned på grunn av strømrasjonering. I et allerede strukket marked med høye silisiumpriser, vil dette ytterligere redusere tilbudet, sier Evensen.

Alle tror på oppgang
Argo Securities har oppgradert sin anbefaling på REC fra utgangen av januar 2011 til kjøp (trading buy) fra selg (reduce), med kursmål 30 kroner ved utløpet av første kvartal.

DnB Nor Markets har per dags dato ikke revidert sin anbefaling, og har en kjøpsanbefaling med kursmål 28 kroner.

Carnegie har en kjøpsanbefaling (trading buy) på aksjen, med kursmål 22 kroner ved utløpet av første kvartal.

REC er opp 2,8 prosent til 19,70 kroner per aksje onsdag. Aksjen er opp 17,8 prosent hittil denne uke, og ned 6,7 prosent den siste måneden.

Les også: - Ikke få panikk

<b>- Nye interessenter kan komme på banen</b>

Finner stadig døde - se video:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.