Den amerikanske sentralbanken holdt renten uendret på "kriselavt " nivå igår. Renten er fremdeles på 0 til 0,25 prosent, og sentralbanken gjentar at rentene kommer til å være eksepsjonelt lave for en utvidet periode.

Les: Fed: - Verre enn før

Dollaren svekket seg på bred basis etter rentebeskjeden igår, men det siste halve året har dollaren vist styrke mot andre toneangivende valutaer. De siste seks månedene har dollaren styrket seg 14 prosent mot euro.

- Euro/dollar-kursen er tydelig ned siden sist topp i slutten av 2009. Dette kommer ikke godt med i den amerikanske gjeninnhentningen, skriver Shakeb Syed, makroøkonom i Handelsbanken, i sin morgenrapport.

Torsdag er euroen såvidt svekket mot dollaren, og en dollar koster nå 1,23 euro. En dollar koster 6,44 kroner, en kronestyrkelse på 0,52 prosent.

Usikker gjenopphenting
Den sterkere dollaren skaper bekymring hos enkelte markedsaktører, som ogå har notert seg andre tegn som peker i retning usikker og langsom opphenting.

Senest igår ettermiddag fikk amerikanske investorer nok en kalddusj. Ferske boligtall viste en rekordsvak utvikling. Det var ventet, men det som er skummelt er at det kraftige fallet kom som følge av at myndighetene har fjernet en føderal skattelette til boligkjøpere.

Utviklingen i dette makrotallet er dermed et eksempel på hva enkelte frykter kan skje når myndighetenes krisetiltak avsluttes eller bremses.

Les også: Elendige boligtall fra USA

Amerikanske økonomer er nå mer nervøse for en ny resesjon. Og det de er mest redde for er at den amerikanske sentralbanken Fed snart er tom for ammunisjon.

Les: - Må snart slippe penger fra helikopter

En demper
Onsdag kveld bidro også sentralbanken selv til usikkerheten gjennom å si at situasjonen i økonomien er verre enn før.

- De finansielle forholdene støtter nå mindre opp om økonomisk vekst, som i stor grad skyldes utviklingen i utlandet, skrev Fed i en pressemelding.

Sentralbanken signaliserer dermed at den europeiske gjeldskrisen hemmer den amerikanske veksten. I den konteksten kan imidlertid dollarstyrkelsen være godt nytt, skriver Syed i morgenrapporten.

- Det fungerer som en demper for de europeiske statsfinansielle sjokkenes virkning på kontinentets realøkonomi, skriver Syed.

Les: Fed: - Verre enn før (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.