Fra det eksklusive kontorfellesskapet Inwester på Tjuvholmen er tidligere it-gründer Nils-Johan Pedersen (50) på mystisk vis blitt stjerneforvalter for de gladkristne toppene i Verdibanken, skriver Dagens Næringsliv.

Ifølge kontoutskrifter og rapporter har han avkastningstall få andre kan vise maken til. Samtidig lokkes det med finnerlønn og signeringsbonuser.

– Jeg forvalter omtrent 100 millioner kroner for cirka 80 norske kunder, sier han til avisen.

– Men det er jo bare en hobby. Jeg driver egentlig med noen prosjekter innen reiseliv, sier han og smiler.

Lukket munn
Han har fått 40 millioner klientkroner til å vokse til 100 millioner på kort tid. Han vil ikke si hvordan, utover at det er snakk om handel med valuta i spotmarkedet. Hvis tallene stemmer, er han uten tvil Norges dyktigste valutatrader.

Hva er det med Nils-Johan Pedersen?

29. mai 2008 lå en spennende epost i innboksen til Toralf Østli (48), administrerende direktør i den kristne Verdibanken.

Den tidligere økonomisjefen i Oslo Kristne Senter (OKS) hadde klatret helt til topp i de gladkristnes finansliv. Verdibanken er en forretningsbank som ble startet opp av Oslo Kristne Senter og en håndfull mindre menigheter og privatpersoner.

Fra kontorene ved Holbergs plass i Oslo forvaltet Østli over én milliard kroner i innskudd fra kristne kunder. Statskirkens fond er bankens nest største eier.

Himmelsk avkastning
Eposten til Østli inneholdt et fristende tilbud fra en trosfelle i OKS. Trosfellen kunne formidle kontakt til en finansmann som handlet valuta for en privat gruppe investorer, med ekstremt gode resultater.

Den som hadde nøkkelen til gullgruven, var mannen fra Tjuvholmen, Nils-Johan Pedersen. Han presenterte opplegget slik:

«Traderne er kontakter av min forretningsforbindelse i San Francisco. Deres resultater de 12 månedene har vært konstant 100 prosent og mer pr seksmåneders periode,» skrev Pedersen i sin egen presentasjon.

Han kunne altså doble pengene på et halvt år. Hele tiden.

Nils-Johan Pedersen er et ubeskrevet blad i finanskretser. It-gründeren solgte seg ut av livsverket Fileflow i 2000.

Nylig dukket navnet hans opp på glasskiltet der leieboerne i det eksklusive investorfellesskapet på Tjuvholmen står oppført. Derfra driver han holdingselskapet Yggdrasil og en rekke selskaper med navn som Carat Holding, Carat Management og Carat Financial Group.

Finner bare røde tall
Det er gjennom disse selskapene Pedersen hevder å forvalte 100 millioner kroner for sine nærmeste venner. I regnskapene er det imidlertid mest røde tall å spore, og lite tyder på at han er forvalter med enorm suksess.

Selv i det lille kontorfellesskapet er det folk som ikke vet hvem han er eller hva han driver med. På skattelistene har han liten eller ingen inntekt.

Noen informasjon om hvordan pengene er plassert, får ikke investorene.

Nils-Johan Pedersen fyrte opp under kristenfolkets gevinstbegjær med månedlige eposter som viste utrolige gevinster: «Her er status for forrige og hittil denne måneden: Opp 53,23% netto (88,71% brutto). Med vennlig hilsen Nils-Johan Pedersen.»

Etter at Toralf Østli begynte å investere i Carat-systemet, har de gode nyhetene spredt seg som ild i tørt gress i den kristne banken, dens eiere og ikke minst blant OKS-medlemmene, som gjerne har satset både svigermødrenes og egne selskapers penger.

- Stinker hele veien
Thore Johnsen bryter ut i latter. Han er professor i finans ved Norges Handelshøyskole.

– Ingen profesjonelle ville gitt fra seg slike avkastningstall. Det er i seg selv mistenkelig at en trader skulle ville dele dette med noen amatører i Norge.

Med 100 millioner kroner i valutamarkedet, og angivelig seks prosent avkastning hver måned, vil Pedersens penger i teorien ha vokst til ti milliarder kroner i 2019. I 2028 vil kundene eie mer penger enn oljefondets 3500 milliarder kroner.

Thore Johnsen leser bankdirektør Østlis beskrivelse av Nils-Johan Pedersens investeringsmuligheter. Han sier hårene reiser seg på hodet.

– Dette stinker hele veien. Her er alle kjennetegn på en bløff, sier han.

– Hva er sjansen for at dette er reelt?

– Den er null.

Strategisk og konfidensielt
Verdibankens toppsjef Toralf Østli vurderte det annerledes.

– Dette får stå for Thore Johnsens egen regning, sier Østli.

Og han har hele Verdibankens styre i ryggen.

Nils-Johan Pedersen vrir seg i stolen.

– Vi lurer på om du driver en 100 millioners «Ponzi-svindel» med norske klienter?

– Ja, jeg skjønner tanken. Jeg skjønner hvorfor dere tenker det, sier Pedersen.

– Men jeg har ikke trodd at jeg har gjort det. Hvis du ser hva jeg har fått ut av dette, så er det ingenting. Eller veldig lite, i hvert fall, sier Nils-Johan Pedersen.

Vet du noe om denne saken? Tips vår journalist goran.skaalmo@dn.no.

Artikkelen er sterkt forkortet. Les mer i papirutgaven DN Lørdag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.