I dag kom resultatet av stresstestene av 90 europeiske banker. Egentlig skulle det vært 91, men den tyske banken Helaba trakk seg fra testen på forhånd for å unngå å stryke. Helaba hevdet testen var urettferdig fordi European Banking Authority (EBA) avviste bankens planer for å hente inn ny kapital.

Testene hadde nemlig til hensikt å avdekke hvilke banker som ikke vil tåle en tenkt krise i økonomien, der kjernekapitalgraden er helt avgjørende.

Mens det på forhånd var ventet at opptil 15 banker kunne stryke testen, viste fasit at bare åtte feilet.

Les saken: Åtte banker klarte ikke stresstesten

Disse åtte vil ifølge EBA ha 2,5 milliarder euro for lite i kjernekapital til å tåle det tenkte krisescenarioet. De andre 82 er tilsynelatende sunne og sterke nok til å takle en nedtur i verdensøkonomien fint.

Enkelt test, kanskje for enkel
Men det er dessverre en litt for enkel slutning, mener bankanalytiker Eivind Tønnessen i First Securites.

- Jeg tror ikke vi skal legge for mye vekt på denne stresstesten. Det scenarioet bankene ble testet på er ikke det verste man kan forvente ved en ny nedtur i økonomien. Worst case-scenarioet går langt forbi det verste scenarioet i testen, sier han.

 

Tønnessen understreker at et worst-case-scenario, der verdensøkonomien går skikkelig på trynet og Hellas og Italia mistligholder gjelden sin, ikke er et scenario First Securites anser som særlig sannsynlig.

Men det bankene blir "utsatt for" i den simulerte finanskrisen, er i alle fall meget langt unna noe slikt. For eksempel legger man til grunn 15 prosent nedgang i aksjemarkedet, 0,5 prosent nedgang i bruttonasjonalproduktet i eurosonen og 11 prosent fall i dollarverdien.

Les mer om detaljene i testen: Dette sjokket må bankene tåle

Det ble derimot ikke kjørt simuleringer på hva som ville skje dersom Hellas skulle misligholde gjelden sin, eller "gå konkurs" som det heter på folkelig.

- Det er jo absolutt ikke noe man kan utelukke. Sånn sett er denne testen for enkel, man burde kanskje ha tatt høyde for et slikt scenario også.

Tønnesen peker på at flere tyske og franske storbanker er relativt tungt eksponert mot greske statsobligasjoner, blant andre Société Générale, Commerzbank og BNP Paribas.

Det var på forhånd godt kjent hvilke kriterier bankene ville bli testet mot, og Tønnesen er derfor ikke særlig overrasket over at så mange banker bestod testen.

- Totalt sett er utfallet av testene marginalt positivt. Men det er godt å få bekreftet at de nordiske bankene står seg meget godt i testen, selv om det heller ikke er noen overraskelse.

DnB Nor blir ingen aksjerakett
Det ble utført en runde stresstester i fjor også, men da var ingen norske banker med. Den forrige testen ble også kritisert for å være for snill - en kritikk det etter hvert ble vanskelig å si seg uenig i da flere av bankene som bestod, like etter måtte reddes av sine regjeringer.

Forrige gang var ingen norske banker med, men denne gangen fikk DnB Nor æren av å havne under lupen. De bestod som ventet, "med god margin" ifølge banken selv - som tilfreds kunne konstatere at DnB Nor ville tjent godt med penger selv i "krisescenarioet".

Det er likevel liten grunn til å tro at resultatet vil sende DnB Nor opp som en rakett å børsen, mandag, slår Tønnessen fast.

- Dette er ingen aksjetrigger for DnB Nor. Det er selvsagt ikke negativt, men det kan ikke tolkes positivt heller, siden det var helt som ventet.

Flere kritikere har anklaget testen for først og fremst være et verktøy for å gjenopprette tilliten til bankene. Men når testen åpenbart er ganske enkel å bestå, er det mange som spår at det snarere kan svekke tilliten. .

- Med kun åtte som stryker og et krav om å hente inn 2,5 milliarder euro, er ikke dette løsningen for å gjenopprette tilliten, sa Michael Symonds, kredittanalytiker i Daiwa Capital Markets i London til Reuters.

Selv om Tønnessen langt på vei er enig i at testens egentlige hovedmål er å roe finansmarkedene, ser han noen positive sider ved den.

- Denne testen er i det minste bedre enn den de gjennomførte for et år siden. Og det er veldig positivt at mye mer informasjon om bankene er kommet frem denne gangen, mener han.

Om det var noen overraskelser i resultatene av testen, så måtte det være at ingen irske banker strøk.

- Men testen viser jo at mange banker har hentet inn veldig mye kapital det siste halve året, og at for eksempel tre av de irske bankene ville strøket om testen ble uført ved årsskiftet, påpeker Eivind Tønnessen.

Les også på DN.no:

T rysil er på randen av økonomisk kollaps

20 år. 40 store børsfall. 500 prosent stigning

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.