- Dette vil ramme Microsoft hardt, mener teknologidirektør i Opera, Håkon Wium Lie.
Microsoft led i dag et nytt nederlag i striden med EU-kommisjonen. EU-domstolen opprettholder dommen fra 2004, og Microsoft kan nå bli tvunget til å løsne på grepet de har rundt viktige maktposisjoner i programvarebransjen. Dette er langt viktigere for Microsoft enn de fire milliardene dollar EU har gitt dem i bot, mener Wium Lie.
- Dette er en stor dag, sier han.
Les også: Hard dom mot Microsoft
Umulig å lage alternativer
Dommen vil tvinge Microsoft til å røpe mer om hvordan deres dominerende produkter fungerer, så andre kan lage programmer som samarbeider med Microsoft-produkter.
- I dag er det på noen områder umulig for andre å lage god programvare, mener Wium Lie. Det gjelder ikke minst for Office formater som ”doc”.
- Office-alternativet Openoffice har prøvd, men lykkes bare 90 prosent. Det er stigmatiserende å bruke noe annet enn siste versjon av Office hvis filer man sender fra seg ser litt rare ut, med feil formatering eller feil farger, sier Wium Lie.
Dette gjør at mange lar være å prøve alternativer og Wium Lie mener dette er Microsofts feil. De forteller ikke konkurrentene hvordan doc-formatet fungerer, og forandrer det stadig litt, slik at man alltid må ha siste versjon av Office for å være sikker på at alt fungerer.
- Det er en bra strategi rent kommersielt, men ikke for kundene, mener Lie.
Hva ville Håkon gjort?
- Dette hadde vel du også gjort, hvis du hadde muligheten?
– Du har et poeng, ler Wium Lie. - Alle som får sjansen til å tjene så mye penger gjør det, men det er akkurat derfor vi trenger regulatoriske myndigheter.
- I dag er jeg EU-tilhenger, sier nei-mannen Wium Lie.
Han tror dommen vil få stor effekt, og gjøre det lettere å konkurrere både med Windows og andre typer programmer når Microsoft må dele ut mer informasjon.
- Men Microsoft deler da alleredemye informasjon med sine partnere, og er avhengige av at det lages god programvare til Windows og Office?
- Ja, men jo lenger ned i lagene du kommer, jo mer holder de tilbake. Der de ikke ønsker å se konkurrenter holder de tilbake, men der de trenger partnere er de åpne, sier han.
Kulturendring
Administrerende direktør Trond Heier i Linpro er også fornøyd.
- Dette er knallviktig. Det må til for å få Microsoft til å endre holdning, sier han.
Han tror det fremdeles kan ta tid før dommen får full effekt, for Microsoft har et kultur-problem, mener han.
- Jeg er imponert over hvor ensrettet intern kultur de har. Den er det vanskelig å snu, sier han.
Linpro leverer såkalt fri programvare, der Linux er en svært viktig del.
- Jeg treffer mange i Microsoft som mener Linux-tilhengerne er religiøse, men de er selv også veldig sterke i troen på sin egen fortreffelighet, sier han.
Microsoft Norge vil ikke uttale seg om denne saken og henviser til selskapets offisielle uttalelser, som du finnerher (ekstern lenke) (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.