Den amerikanske dollaren har falt kraftig den seneste uken.
Oppgang på Wall Street sender investorene over i andre valutaer, ettersom dollarens status som den eneste trygge havnen avtar.
- Det har vært fokus på at aksjemarkedene går bedre. Dollaren har tjent mye på volatilitet i valutamarkedene, og har vært en trygg havn. Når aksjemarkedene stiger, som de har gjort flere dager på rad nå, og stemningen blir bedre, får det motsatt effekt på dollaren slik at den svekker seg, sier valutaanalytiker Camilla Viland i DnB Nor Markets til DN.no.
Risiko har vært driveren
Hun peker også på at G20-landenes uttalelser om at de vurderer å gi mer penger til det internasjonale pengefondet IMF, bidrar til å heve stemningen i markedene.
- Risiko har vært driveren den seneste tiden, og har vært det som det har vært handlet mest på. I tillegg har det kommet noe data i dag i form av stemningsindeksen for industrien, som var svakere enn ventet. Det kan være negativt for dollaren, sier hun.
Et ferskt stemningsbarometer for industrien, Emtire State manufacturing, kom inn på et rekordlavt nivå i mars.
Les også: Ny bunn i USA
- På kort sikt tror vi at dollaren kommer til å holde seg relativt sterkt rundt nivået vi har nå, sier hun.
Mer fokus på det fundamentale
Men på lenger sikt tror analytikeren at markedene kommer til å styrke seg og at det blir mer varig. Det taler for en svakere dollar.
- Når man ser at markedene bedrer seg, realøkonomien begynner å komme seg, og fokus ikke bare er på risiko men på mer fundamentale faktorer kommer også dollaren til å svekkes, sier Viland.
Hun tror også at USAs enorme offentlige underskudd kommer til å slå hardt inn på dollarkursen.
- Den amerikanske presidenten Barack Obama har jo selv sagt, med ganske optimistiske vekstprognoser, at han tror underskuddet skal komme opp i 12 prosent av BNP, det største siden krigen. Når et land har så store underskudd på driftsbalansen er det veldig negativt, og man får gjerne en reaksjon der valutakursen svekker seg, sier Viland.
Viland tror at dette kommer til å bli aktuelt også for dollaren, og at det kommer til å skje innen seks til tolv måneder.
Sterk krone
Mot kronen kommer dollar til å svekke seg ned mot bunnivåene i fjor vår, men ikke fullt så lavt. På sitt laveste var dollaren godt under fem kroner.
- Vi er positive til den norske kronen generelt. Vi tror ikke at renten skal settes så langt ned som markedet tror og at rentedifferansen kommer til å være fortsatt positiv mot andre land. Vi tror at oljeprisen vil snu i løpet av året, og vi tror også at volatiliteten skal avta.
- I tillegg er Norge i en heldig posisjon med penger på bok. Vi har overskudd på balansen, så vi tror at kronen skal styrkes til 8,20 mot euro og da får vi rundt 5,5 mot dollar om et år, sier hun.
Ikke fullt så svak
Hun tror at dollaren kommer til å holde seg rundt dagens nivå på 1,30 mot euro i en periode fremover, men at den kommer til å svekkes til et nivå på rundt 1,50 om ett år.
- På det svakeste var den på 1,60 i sommer, så vi tror ikke at den skal bli fullt så svak, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.