Uansvarlig skifergassjakt fra store energiselskaper fører til forurensing av drikkevann nordøst i USA, skriver Dagens Næringsliv. Statoil er medeier i et av selskapene som anklages.
Skifergassindustrien har eksplodert de siste to årene, etter at ny teknologi gjør det mulig å utvinne gassen selv fra svært tynne lag langt under bakken.
USA ser etter nyvinningene ut til å bli selvforsynt med gass i flere tiår, og Statoil, BP, Eni, Exxon Mobil er noen av selskapene som har kjøpt seg inn i den amerikanske skifergassbransjen for nesten 40 milliarder dollar på 1,5 år.
Samtidig som jakten på gassen resulterer i økonomisk oppsving for flere bønder og grunneiere, har man også sett flere tilfeller der at vannreservene blir så forurenset av metan at det er umulig å benytte som drikkevann, skriver DN.
Brant i flere minutter
-Se her, sier Patricia Farnelly i småbyen Dimoch i Pennsylvania.
Hun tar en plastkanne med vann hun har tappet fra springen. Hun rister den og dytter en peistenner ned i åpningen. Flammen blaffer opp. Det er metan i vannet.
Ifølge Farnelly tappet en nabo vann i badekaret og observerte at det brant i flere minutter. En annens vanninntak skal ha ekplodert.
Sterk kritikk
Statoil eier 32,5 prosent av gasslisensene til selskapet Chesapeake som borer etter skifergass i Pennsylvania, nordøst i USA.
Chesapeake er ett av selskapene som får sterk kritikk av lokale grunneiere for ikke å ta hensyn til miljø og drikkevann i jakten på skifergass.
Statoils pressetalsmann for Nord-Amerika Ola Morten Aanestad sier til Dagens Næringsliv at samarbeidet med Chesapeake ble inngått på grunnlag av det amerikanske selskapets erf#229 som kompetent og ansvarlig operatør, og at amerikanske myndigheter så langt ikke har funnet noen forbindelse mellom forurenset drikkevann og såkalt frakturering, som er den prosessen som brukes for å presse gassen ut av skiferlagene.
Les også:
- Vi vil ikke klusse for mye
- Ikke min jobb å styre Statoil
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.