Oljedirektoratets direktør Bente Nyland er i tvil om det er flere utredninger som skal til for å øke utvinningen. Nyland uttrykker bekymring over at man ønsker å legge flere byråkratiske rammer, og kreve rapporteringer og utredninger underveis .

-Vi er litt lei av alle utredningene, det blir ikke så mye olje ut av det, sa Nyland tirsdag da det var debatt rundt Åm-rapporten om økt utvinning og arbeidet rundt en ny petroleumsmelding.

Åms utredning ble bestilt av olje og energiminister Terje Riis-Johansen i februar i år som ønsket å se på tiltak for å få opp utvinningen av petroleum fra norsk sokkel. Utvalgets rapport ble lagt frem den 22 september i år.

Men man trenger ikke utredninger om hvordan man skal oppnå økt utvinning, mener Oljedirektoratets sjef.

Det handler for det meste om boring av brønner, mener Nyland.

-Du kan jo utrede deg til du blir blå og grønn, men alle konkluderer med at man må jobbe med boring og brønn. Det er der du kan hente ut potensialet, sier Nyland til DN.no.

-Det er viktig å se mulighetene som ligger i bore og brønnteknologi. Det handler også om å vedlikeholde de brønnene du allerede har og sikre at de til enhver tid er så gode som mulig. Da kan man også stille seg spørsmålet om man trenger et stor dypvannsrigg eller man kan klare deg med et lett intervensjonsfartøy, sier Nyland videre.

Selskapene har forpliktelser
Mange av de tiltakene som står i Åm-utvalget går på endringer som er knyttet til regulatoriske grep . Her mener OD at dagens system allerede krever at man skal øke utvinningen på feltene.

-Vi vil minne om at industrien har påtatt seg forpliktelse til å sikre optimal utvinning ved å få en konsesjon på norsk sokkel. Hvis selskapene ikke klarer å opprettholde forpliktelsene man har på eksisterende felt, hvorfor søke på nye, spør Nyland.

Nyland er imidlertid glad for at økt utvinning kommer på dagsorden gjennom arbeidet med ny petroleumsmelding.

-Økt utvinning er jo et tema som Oljedirektoratet har hatt som et spesielt fokus i mange år og vi er glad for at det nå ses ut til å tas ett skritt videre. Det er spesielt viktig i dag hvor vi ser nedskrivning også på den planlagte produksjonen på feltene, sa Nyland under møtet.

Les også: Kan gi 7000 milliarder ekstra

- Nå begynner den vanskelige utvinningen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.