- Gode tall, men hadde ønsket meg bedre, var den spontane reaksjonen fra konsernsjef Alf-Helge Aarskog i Marine Harvest etter selskapets rekordresultat onsdag.
For lavt oppnådde priser er en av grunnene til at Aarskog ikke er fornøyd med tallene, spesielt for den norske delen av virksomheten.
Tross kort tid i sjefstolen, legger Aarskog all beskjedenhet til side: Han vil ha et bedre selskap, og han går rett igang med kostnadskutt. I selskapets rapport heter det at "det bør gjøres grep for å redusere kostnadene i Norge".
Aarskog overtok nylig som konsernsjef i Marine Harvest, etter å ha hatt tilsvarende stilling i konkurrenten Lerøy Seafood Group.
Les også: Fredriksens fisk løfter Oslo Børs
Gode tider
Da DN.no snakket med den nye konsernsjefenpå dagens presentasjon kom enn høy mørk skygge inn fra venstre.
Styreleder i Marine Harvest og John Fredriksens høyre hånd, Tor Olav Trøim, bryter inn med et stort smil rundt munnen. Han gir Aarskog et klapp på skulderen og ber han koste på seg et glis.
- Du tjener jo ti millioner kroner om dagen, sier han til den ferske konsernsjefen.
Han utdyper overfor DN.no:
– Man er alltid fornøyd når man driver en butikk som tjener ti millioner kroner hver eneste dag, både hverdag og helg. Men det er mer å hente fremover. Vi forventer at vi vil klare å tjene mer allerede neste kvartal, smiler Trøim.
Men utfordringer ser han imidlertid også:
– Vi må øke inntektene og kutte kostnadene, sier Trøim.
Takker myndighetene
Oppdrettsnæringen har måttet tåle mye kritikk etter flere sykdomsutbrudd. Spesielt Chile ble rammet hardt og produksjonsvolumet sank drastisk etter utbruddet av infeksiøs lakseanemi (ILA) i 2007. Selskapet skriver i sin kvartalsrapport at de har guidet til break-even i Chile, samtidig som de vil følge situasjonen tett.
Noe lignende scenario i norsk oppdrettsnæring frykter ikke Aarskog.
- Det er større avstand og mindre trafikk mellom anleggene i Norge sammenlignet med Chile. Det er i Norge en helt annen infrastruktur kombinert med norske myndigheter som regulerer godt og med et fortrinn på teknologi, så er vi godt rustet, forklarer han.
Lys framtid
Etter to gode kvartal forteller Aarskog at han håper på gode tall for resten av året. Konsernsjefen spår dessuten brukbart gode tall for neste år i et marked han mener passer Marine Harvest godt. Virkningene av finanskrisen var minimale, og etterspørselen er stadig økende.
- Laks er et relativt lite produkt på verdensbasis. Det er et sterkt marked for laks og det spises av folk over hele verden. Og i disse sunnhetstider er det ikke feil å tilby markedet noe av det sunneste og reneste som finnes, avslutter Marine Harvest-sjefen.
Aksjekursen i selskapet stiger i dag over 13 prosent på Oslo Børs. Følg aksjen: MHG
Fredriksens fisk løfter Oslo Børs
Les også:
Rift om Marine Harvest
<b>Sjefen hamster i Marine Harvest</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.