Kinas statsminister Wen Jiabao advarer om at fundamentene for en oppgang i verdensøkonomien ikke er solide, og at gjeldskrisene i enkelte land forverrer seg.

Det sa han på et halvårig ministermøte mellom Kina og arabiske land torsdag, ifølge Bloomberg News.

Kina har fått mye av æren for at finanskrisen ikke har ødelagt verdensøkonomien fullstendig. Tiltakspakken på over 4000 milliarder kroner som ble godkjent høsten 2008 har sørget for vekst i Kina og hos de viktigste leverandørene av råvarer og mineraler til den kinesiske økonomien, blant annet Australia, skrev Dagens Næringsliv tidligere i uken.

- Må aldri undervurdere
- Vi må aldri undervurdere tyngden og kompleksiteten i disse krisene og de vide følgene i verdens politiske og økonomiske landskap, sa Wen.

Wen sa at krisene fører til en "dyp endring i den internasjonale maktbalansen", og at Kina vil øke importen av ikke-olje varer fra Midtøsten.

Den kinesiske statsministeren ønsker også "et dypere samarbeid om både oppstrøm og nedstrøm olje og gass med arabiske land".

Nervøse dager
Verdens aksjemarkeder er svært nervøse om dagen. Onsdag var det stort sett optimisme å spore, torsdag var frykten tilbake.

Fredag meldes det at kjerneinflasjonen i Spania falt med 0,1 prosent på årsbasis i april, det første fallet siden 1986.

Spanias varsler om budsjettkutt kom på onsdag og omfatter blant annet en reduksjon i offentlige lønninger på fem prosent i år og lønnsfrys neste år. Det skal dessuten kuttes 13.000 offentlige arbeidsplasser og offentlige investeringer skal reduseres med seks milliarder euro.

I Portugal kom det igår varsel om tilsvarende lønnskutt for offentlig ansatte og en økning av merverdiavgiften.

Reaksjonene på tiltakene uteblir neppe. Allerede har det vært tallrike demonstrasjoner i Hellas, og det er å vente at lignende kan skje i Spania og Portugal.

Tror Hellas går konkurs
Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor Markets tror ikke Hellas tåler mer enn halvparten av gjelden landet har, og at de går konkurs når tiden er moden, skriver Finansavisen fredag.

- Økonomiske, politiske og institusjonelle forhold taler for at Hellas ikke vil klare EU og IMFs innstrammingspakke, og derfor faktisk vil gå konkurs, i betydningen at gjeldsforpliktelsene ikke honoreres fullt ut, sier Dørum til avisen.

Les også: - Dytter Hellas ut i konkurs (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.