- Dette er et viktig oppkjøp for EDB, sier en fornøyd Endre Rangnes til Dagensit.no.

Han har nylig landet kjøpet av IS Partner, den tidligere it-avdelingen i Hydro.

Dermed tar Rangnes et stort hopp opp i vektklasse, og når målet han satte for et par år siden - at EDB skulle omsette for åtte milliarder kroner ved utgangen av 2008.

Les mer her: Rangnes over målstreken

Rangnes største
EDB må ut med 1,2 milliarder kroner for IS Partner.

- Dette er den største transaksjonen vi har gjort siden jeg tok over som sjef i EDB, sier Rangnes.

De siste fem årene har EDB kjøpt 18 selskaper, og gjennomført to virksomhetsoverdragelser.

Etter overtakelsen kan EDB notere seg for en årlig omsetning på rundt åtte milliarder norske kroner, 6.000 ansatte og en ordrereserve på 15,4 milliarder kroner.

Kjøpet finansieres uten å utstede nye aksjer, og Rangnes forteller at EDB også etter oppkjøpet vil ha en bra finansiell styrke.

EDB vil i nær fremtid ikke gjøre noen nye oppkjøp, skriver TDN Finans.

Tilgang til kontrakter
Analytikere Dagensit.no har mener at kjøpet ser bra ut.

- Oppkjøpet er positivt i den forstand at det er en viktig del av EDBs strategi, sier Ole Anton Gulsvik i Carnegie.

- Oppkjøpet virker positivt. Det vil føre gi EDB flere kontrakter, og er også et godt utgangspunkt for å vinne nye kontrakter innen olje og gass, sier Arild Nysæther, analytiker i Fondsfinans.

StatoilHydro, Hydro og andre sentrale kunder har inngått langsiktige avtaler med IS Partner som nå videreføres med EDB.

IS Partner inngikk første januar 2008 en avtale om å være leverandør av it-tjenester til StatoilHydro i fire år fremover. Hydro inngikk i oktober 2007 en femårig avtale, og flere andre kunder har også inngått flerårige avtaler med IS Partner. Selskapet har en anslått ordrereserve på cirka 3 milliarder kroner.

Også Gulsvik ser at det er et poeng for EDB å spre sin virksomhet over flere områder. Han viser til at EDB har en svært sterk posisjon innen it-drift for bank/ finans og telekom-sektoren.

Interessant, gitt synergier
Både Gulsvik og Nysæther mener at vurderingen av om EDB faktisk har gjort et godt kjøp i stor grad henger sammen med i hvilken grad de klarer å gjøre nytte av kostnadssynergier.

- Prisen virker formuftig. Dersom de klarer å ta ut synergiene ser det ut som et godt kjøp, sier Nysæther.

Gulsvik mener det er viktig å ta med i betraktningen at dette kjøpet skaper muligheter for kostnadssynergier EDB ikke hadde klart å ta ut på egen hånd.

- Prisen kan virke noe dyr, vurdert alene. Men dersom det er mulig å ta ut kostnadssynergiene de snakker om, er prisen interessant, mener han.

Aksjemarkedet reagerte ikke i særlig grad på EDBs oppkjøp. Ved lunsjtider onsdag hadde kursen steget med 0,26 prosent. Følg kursutviklingen her.

Tilgang til nytt marked
Oppkjøp har vært en klart definert del av EDBs strategi. Selskapet har tørstet etter kritisk masse og strategiske plasseringer, og nå åpner også markedet for it-leveranser til industrien seg.

- Oppkjøpet er viktig for EDB fordi vi passerer åtte milliarder kroner i omsetning, og fordi det er viktig for oss å få adgang til industrisegmentet innen olje og gass, sier Rangnes.

Det nordiske industrisegmentet innen olje og gass kjøper eksterne it-leveranser for 25 milliarder kroner årlig.

- Nå får vi en helt annen mulighet til å jobbe mot dette markedet, sier EDB-sjefen.

Kan følge kundene
Rangnes legger også vekt på at EDB gjennom kjøpet av IS Partner får større gjennomslagskraft internasjonalt, fordi IS Partner har kontorer over store deler av verden.

IS Partner har kontorer i blant annet USA, Belgia, Nederland, Storbritannia og Singapore. EDB er etablert i Ukraina og India.

- Vi kan nå følge våre kunder internasjonalt, og levere tilfredsstillede i ved flere lokasjoner enn vi har vært i stand til før, mener Rangnes.

Nysæther tror dette vil være mest fornuftig i forhold til kunder innenfor olje- og gassegmentet, ettersom IS Partner er etablert på typiske olje og gass-steder.

- Jeg ser ikke for meg at dette oppkjøpet skal åpne for noen større internasjonal satsning generelt, sier Nysæther.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.