- Nå ser vi klart at vi er inne i en utflatning av boligmarkedet, sier styreleder Tormod Boldvik i Norges Eiendomsmeglerforbud (NEF) til DN.no.
Torsdag presenterte eiendomsmeglerbransjen tall som viser den bratteste prisnedgangen i juli på over ti år. Og vi må tilbake til finanskrisehøsten 2008 for å finne en enkeltmåned med høyere prisfall.
Prisfallet på hele 2,1 prosent kommer etter flere måneder med en svakere utvikling enn i de foregående år.
Boligprisene er nå 3,9 prosent høyere enn i juli 2012, noe som er den laveste årsveksten markedet har sett på lang tid.
Eiendomsmeglerbransjen legger ikke skjul på at Finanstilsynets tiltak, som de har kraftig kritisert fra dag én, har virket etter sin hensikt. Det økte egenkapitalkravet bringer færre kjøpere til markedet og legger en demper på prispresset.
- Dette er et marked som justerer seg - et marked som virker. De siste årene har vi hatt en vekst som har vært usunn høy, understreker Boldvik.
- Egenkapitalkravet har kjølt ned det veldig hete boligmarkedet, men det har gått utover ungdommene med studielån og god tilbakebetalingsevne, sier han.
- BAKRGRUNN: Boligprisene falt i juli
Dempet etterspørsel
Heller ikke administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) kan få sagt tydelig nok hvor positiv prisutflatningen er. Samtidig holder han fast ved kritikken.
- Egenkapitalkravet virker etter sin hensikt, men vi kritiserer hvem det rammer. Etterspørselen dempes, men det gjør også at personer som vil inn i markedet, og helt åpenbart har evnen til det, ikke kommer inn, sier Dreyer til DN.no.
- Jeg synes det er trist at en hel generasjon med førstegangskjøpere tvinges ut i et leiemarked som er fryktelig dyrt. Her snakker vi om personer med store studielån, som vil bruke flere tiår på å bygge seg opp nok egenkapital. Egenkapitalkravet rammer blindt og skaper sosiale klasseforskjeller, sier han.
Økt tilbud
Den siste tiden har en innstramning i startlånet forsterket egenkapitalkravets effekt på boligprisene, mener meglertoppene.
I tillegg peker de på at etterspørselen er ytterligere påvirket av nye kapitalkrav som myndighetene har pålagt bankene. Bankene har generelt blitt mer restriktive med sine utlån.
På den annen side ser også meglerne at tilbudet øker. Mer boligbygging er noe bransjen lenge har etterspurt.
- I 2009 var det bare 19.000 enheter som ble bygd, og nå er vi oppe i 32.000 enheter. På tilbudssiden har det dermed blitt en boligbygging som er på et generelt mer tilfredsstillende nivå enn tidligere, selv om vi fremdeles har regioner - som Oslo og Stavanger - der behovet er stort, sier Dreyer.
- Boligbyggingen er bra i forhold til den etterspørselen vi har idag. På kort sikt har egenkapitalkravet virket, men aller helst ville jeg hatt en boligbygging som er i takt med etterspørselen hele veien. Slik at vi kunne fått alle med betjeningsevne i boligmarked, sier Boldvik, og får støtte av sin meglerkollega.
Prognose på fire prosent
NEF har tidligere presentert en prognose for 2013 som viser en boligprisvekst på bare fire prosent. Hvordan det neste halvåret vil utarte seg, mener Boldvik det er for tidlig å si noe sikkert om.
At juli er en svak måned er imidlertid ikke unormalt. Sommer og ferietid betyr lite ferskvarer på markedet. Det som selges er gjerne objekter som allerede har ligget ute en stund. I august vil det komme en korreksjon, understreker meglerne.
- Vi er veldig spent på å se hva august bringer. Jeg tror vi kan få alt fra 1 til 3,5 prosent i prisstigning, sier Boldvik.
- Måneden vil vise oss hvordan dette går videre, mener han.
Boligtallene i juli: Boligprisene falt i juni
Les også: Sjekk boligprisene der du bor
Les mer:
Foreldrerush på visninger
Disse bydelene er mest følsomme for prisboom og krakk
Utleiemarkedet strammer seg til: 50 henvendelser på 20 timer
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.