- Gjeldskrise, atomkrise og nøkkeltall fyller en eksplosiv uke, skriver analytikerne i Danske Bank om markedsutsiktene for de neste fem dagene.

Urolighetene i Nord-Afrika og Midt-Østen, samt problemene ved kjernekraftverket i Fukushima i Japan, får fortsatt mye oppmerksomhet - også i markedene. Den siste uken har likevel aksjemarkeder verden over hentet seg kraftg inn igjen. Her hjemme er hovedindeksen nå bare noen få poeng fra årets høyeste notering.

Samtidig har oppmerksomheten rundt gjeldsproblemene i Europa økt i styrke igjen etter at Portugals statsminister valgte å gå av da regjeringens kuttplaner ble nedstemt i nasjonalforsamlingen tidligere denne uken.

Ukens viktigste
Øverst på dagsorden den kommende uken står likevel det som blir omtalt som "verdens viktigste makrotall" og "alle nøkkeltalls mor"; den amerikanske arbeidsmarkedsrapporten.

Rapporten slippes fredag og i markedet tror man at den vil vise at sysselsettingen fortsatte å øke i mars. Ifølge estimater som er innhentet av Bloomberg News venter ekspertene 195.000 nye sysselsatte utenom jordbruket.

I februar var oppgangen på 192.000 personer, det høyeste antallet siden mai 2009.

- Vi samler styrke på veien. Likevel så er dette et ganske så moderat oppsving med tanke på hvor stor nedturen har vært, sier sjeføkonom Kurt Karl i Swiss Re til Bloomberg News.

Det er ventet at arbeidsmarkedsrapporten fra myndighetene også vil vise at arbeidsledighetsraten holdt seg uendret på 8,9 prosent. Sysselsetting og arbeidsledighet måles i to ulike undersøkelser som blir presentert i rapporten.

Høy fart i industrien
Jobb-rapporten blir imidlertid ikke den eneste store begivenheten på nøkkeltallsfronten fredag. En og en halv time senere slippes nemlig ISM-indeksen for industrien.

Indeksen, som måler aktivitetsendringer i amerikanske industribedrifter, steg i februar til sitt høyeste nivå siden mai 2004. For mars er det ventet en liten nedgang til 61,0 fra 61,4 måneden før. En indeks over 50 viser at det er økende aktivitet i sektoren.

Gjeldskrise
I Europa vil trolig Portugal stikke av med mye av oppmerksomheten den kommende uken. Det er ventet at det skrives ut nyvalg om kort tid.

- Det er avgjørende for Portugal at den politiske situasjonen blir stabilisert. Landet kan snart få behov for å treffe beslutninger siden det forfaller statsobligasjonsgjeld på 4,3 milliarder euro 15. april og 4,9 milliarder euro 15. juni, skriver analytikerne i Danske Bank i sin ukentlige oppdatering.

Irske banker vil også få mye oppmerksomhet når resultatene av stresstestene av bankene i landet legges frem torsdag.

Viktige nøkkeltall her hjemme
Mot slutten av uken kommer det flere interessante nøkkeltall her hjemme. Torsdag slipper SSB tall både for den innenlandske kredittveksten og detaljomsetningen, begge for frebruar måned.

Fredag kommer aktivitetsindeksen for industrien, Norsk PMI, registrert arbeidsledighet fra Nav og boligprisstatistikk fra eiendomsmeglerforeningene. Alle tre gjelder mars måned.

Les også:

- Er de sprø?

Nytt rentesjokk for Irland

- Hele verden er i ferd med å bli interessert

- En fest som ingen hadde sett for seg (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.