Oppdatert sak.
<i>Siste om gisselsituasjonen i Algerie</i>
Al-Qaida hevdet tidligere i de har tatt tre nordmenn, en amerikaner og en britisk statsborger til gisler etter angrepet på In Amenas i Algerie.
På en pressekonferanse på Statoils hovedkontor på Forus ved Stavanger klokken 17 i dag, gav Statoil opplysninger som tyder på at langt flere holdes som gisler.
- Statoil hadde 17 personer inne i anlegget, 13 av dem norske, tre lokale og en kanadier, sa Lars Christian Bacher, som er sjef for Statoils internasjonale virksomhet.
På spørsmål om alle de 17 er tatt som gisler, svarte Bakker:
- Fire personer befinner seg i militærcamp utenfor selve anlegget. Hvordan de har kommet dit vil ikke kommentere, heller ikke hvordan situansjonen er for de andre 13, sa Bacher.
Med andre ord kan mange nordmenn være tatt som gisler, også dersom alle de fire som er bragt i sikkerhet er nordmenn. Statoil ønsket derimot ikke å gi flere opplysninger om de 13 som ikke er i sikkerhet. De vil heller ikke opplyse nasjonaliteten til de to som er skadet.
på sine nettsider
To nordmenn skadet
Det var klokken 0550 lokal tid (0650 norsk tid) i dag morges, onsdag, at Statoil fikk melding om angrepet mot gassanlegget, der Statoil er en av tre operatører.
- Inntrengerne tok kontroll over leiren etter kort tid. Det er en situasjon vi tar på største alvor og som preger Statoil. Vi har en gisselsituasjon med våre ansatte involvert, fortalte Bacher.
- De opplever en ekstrem situasjon. Vi har fått informasjon om at to av våre ansatte har kommet til fysisk skade, ikke alvorlig, men situasjonen er uavklart og veldig uoversiktig, understreket Bakker.
Av taktiske sikkerhetshensyn ønsker Statoil å være tilbakeholdne med detaljer. Men på spørsmål om hvem som står bak, uttalte Bakker seg slik at mye tyder på at det pågår forhandlinger.
- Vi ønsker ikke å gå inn på og hvem som står bak og hvordan dialogen foregår, sa Bacher.
På spørmål om Statoil kan bekrefte opplysningene om at terroristene truer med å sprenge anlegget, svarte han.
- Vi ønsker ikke å kommentere hvem det er som står bak, eventuelt hva de har fremsatt av krav eller noe i den retningen. Det vi kan si er at dette er en av de mest alvorlige situasjonene Statoil noen gang har vært i.
I dialog med Stoltenberg
Statoil bekreftet imidlertid at saken er bragt opp på høyste politiske nivå både i Norge og Algerie, der blant annet Statoilsjef Helge Lund har vært i samtaler med statsminister Jens Stoltenberg.
Også beredskapsmessig har Statoil tatt grep.
- Det er alltid en løpende risikovurdering på alle våre anlegg i hele verden. Vi har nå hevet beredskapen ved andre anlegg i arabiske verden, opplyste Statoils sjef for internasjonal virksomhet.
Klokken 19 norsk tid holdt UD pressekonferanse der også statsminister Jens Stoltenberg deltok.
- I kveld er vår oppgave å få våre landsmenn hjem, og at ingen menneskeliv går tapt, sa Stoltenberg.
Han ville ikke si noe om angrepet representerer en nytt trusselbilde mot Norge.
- Det er for tidlig å spekulere i om dette er på noen måte rettet mot Norge og norske interesser som sådan, sa statsministeren.
Ringte hjem
Bergens Tidende har tidligere i dag vært i kontakt med konen til et av gislene:
- Jeg ble oppringt av mannen min i formiddag. Han opplyste at han var blitt tatt som gissel. Jeg fikk et telefonnummer som han ba meg gi til politiet. Dette var nummeret til gisseltakerne, etter det jeg fikk vite.
Det forteller en kvinne (53) fra Østlandet til BT. Ektemannen har jobbet på Statoils anlegg i In Aménas i Algerie siden 2009.
Kvinnen ble oppringt av ektemannen i 11-tiden onsdag formiddag. Hun forteller at han var veldig preget av situasjonen.
- Han fortalte at han var tatt, ikke noe mer. Det var noen som sto og dikterte hva han skulle si, på engelsk. Politiet skulle ringe nummeret jeg fikk av ham. Samtalen ble avsluttet etter bare noen sekunder, sier hun.
Terrorhendelse
Det britiske utenriksdepartementet beskrev tidligere i dag hendelsen som en «terrorhendelse», ifølge TDN Finans.
Ifølge AFP har den algeriske hæren startet en offensiv for å frigi gislene.
BBC melder at islamister de seneste årene har bortført en rekke utlendinger, hovedsakelig i Mali. Bortføringene onsdag kommer etter at franske styrker, herunder Fremmedlegionen, skal være satt inn mot islamister i Mali.
al-Qaida påtar seg ansvar
En islamistisk opprører som deltok i gisselaksjonen på en av Statoils gassinstallasjoner i Algerie, sier angriperne kom fra nabolandet Mali, ifølge nyhetsbyrået NTB.
- Vi er medlemmer av al-Qaida, og vi kom fra det nordlige Mali, sier en opprører på telefon til nyhetsbyrået AFP.
- Vi kommer fra Khaled Abul Abbas-brigaden, ledet av Mokhtar Belmokhtar, la han til ifølge NTB.
Reuters skriver at en franskmann ble drept i angrepet og viser til en lokal kilde.
Frankrike innledet for noen dager siden en større militæroperasjon nord i Mali i et forsøk på å stanse islamistiske opprøreres framrykking i landet.
Gassprosjektet In Amenas ble satt i drift i juni 2006 og ligger om lag 1.200 km fra kysten nær grensen til Libya. Produksjonskapasiteten er ni milliarder kubikkmeter i året. Oppgaven som operatør er delt mellom BP, Sonatrach og Statoil i et samarbeidsselskap.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.