Vulgært, svulstig og usmakelig. Blindleia er blitt Marbella-harry og rikingene har skylden. De står for en voldsom privatisering av Sørlandet, der de har skremt bort alt snev av kulturell kapital, mener sosiolog og rektor ved Markedshøyskolen, Trond Blindheim.

- Det er blitt litt sånn Marbella/Las Vegas-harry mange steder på Sørlandskysten. Det blir så svulstig og vulgært: Rikingene bretter seg ut med voldsomme utstyrsparker, gigantiske brygger og store bråkete plastikkbåter. Jentene ligner på barbie-dukker og barna deres kjører rundt i leketøy til flere hundre tusen, sier Trond Blindheim til D2.no.

Han mener dette er en sykelig forbrukskultur som til og med mange steinrike folk skulle vært foruten. Ifølge Blindheim har det rett og slett blitt for mye økonomisk kapital, og for lite kulturell.

Les også:
Tidenes dyreste fritidsboliger


 
Han omtaler den svært eksklusive kyststripen på Sørlandet som «harry».

- Blindleia har blitt en campingplass for rikinger, like vulgær som campingplassen på Larkollen. De bor klint oppi hverandre, med utsikt der de kan brette seg ut og vise frem det svulstige forbruket sitt, etter at de gjerne har ankommet feriepalasset i helikopter. Det er visst et mål å vise at man er på toppen av investorpyramiden, sier Blindheim.

- Det eneste Petter Stordalen mangler utenfor det hyttepalasset sitt nå, er vel et hangarskip, bemerker han.

Eiendomsinvestor Ola Mæhle eier selv store eiendommer i Blindleia, og avviser kritikken blankt. Han har kun én kommentar til Blindheims påstander:

- Reinspikka tøv! Da har han ikke noe bedre å foreta seg, sier Ola Mæhle til D2.no.

Er Blindleia en glorifisert campingplass?
Diskutér i DN Forum!

 
Sosialt studie
Blindheim forteller at han kjører gjennom Blindleia to ganger i året, og omtaler båtturen som et svært festlig sosialantropologisk studie.

- Det er et av årets høydepunkter, jeg ler hele veien til Grimstad! Mye morsommere enn å være i dyrehagen i Kristiansand. Vi sitter der i tresnekka, med vår dyre hvitvin, og rett og slett forakter det vi ser. Mangler det ikke en Louis Vuitton-butikk der, spør Blindheim.

 

 
- Hva skjedde med å sitte å lese Shakespeare, sette ut garn, høre på måkene og nyte roen? Den idyllen finner du ikke i områdene rundt Blindleia lenger, mener Blindheim.

Sosiologrektoren mener selv at han langt fra er noen åndssnobb.

- Jeg tror mange, inkludert andre steinrike folk, synes dette er et prangende panorama, sier han.

- De lever i en pseudovirkelighet og gjemmer seg bak det iøyenfallende forbruket sitt. Bak denne svulstige rikdommen er de utrolig små. De luller seg inn i et selvbedrag, mener Blindheim.

 
Gamle vs nye penger
Blindheim mener de nyrikes iøynefallende forbruk fungerer som en kompensasjon for sosial usikkerhet. De gammelrikes forbruk derimot, beskriver han som «diskret, dannet og sofistikert».

- «Gamle penger» har trygghet nok og trenger ikke brette ut forbruket sitt på samme måte som de nyrike gjør. Snarere tvert imot, kanskje de har fått med seg at eiendom er tyveri, og som en konsekvens av dette forsøker de gjerne å nedtone og skjule forbruket sitt, sier Blindheim.

Han understreker imidlertid at han har sansen for de nyrike.

- Jeg er litt på parti med de nyrike, det er der vi finner entreprenørskapsånden. De gjør mye fornuftig, starter bedrifter og prøver å skape noe. Det er positivt.

«Rikmannsklynger»
Forsker ved Arkitektur- og Designhøyskolen i Oslo, Erling Dokk Holm peker på at denne type rikdom er ny i norsk sammenheng.

- Vi snakker om mennesker som er rike i en annen skala enn det vi har sett tidligere. Det er mange mennesker i Norge nå som har årsinntekt på over 10 millioner kroner. Dette er en ganske ny situasjon, som skaper nye typer sosiale grupperinger, der rike folk søker sammen og vi får slike «rikmannsklynger» som i Blindleia, sier Erling Dokk Holm, til D2.no.

Han sammenligner situasjonen i Blindleia med utviklingen som har vært i området Gimle Terrasse på Frogner i Oslo.

- I noen typer områder får du en helt ekstrem prisutvikling. Gimle Terrasse har alltid vært dyrt, men nå er det plutselig blitt tre ganger så dyrt som andre steder på Frogner. Rike mennesker produserer også sine kulturelle normer, og hvor du skal bo er veldig viktig her, forteller Dokk Holm.

- Det er kanskje ikke alle som føler seg like velkomne der mer, bemerker han.

Er Blindleia en glorifisert campingplass?
Diskutér i DN Forum!

 


Hold deg oppdatert på D2:
Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.