Prisene på oljekontrakter snur torsdag morgen til moderat oppgang, etter å ha falt med nesten to dollar pr fat onsdag.

Til tross for oppgangen torsdag, er prisene mellom én og halvannen dollar lavere enn de var da Oslo Børs stengte onsdag ettermiddag.

Mye til bekymring
Torsdagens svekkelse kom på bakgrunn av fall i det amerikanske aksjemarkedet og bekymring for oppbremsing i oljeetterspørselen, skriver Wall Street Journal.

Det internasjonale pengefondets (IMF) nedjustering av sine vekstanslag for Kina for 2013 og 2014 onsdag, har bidratt til bekymringen.

Det amerikanske energidepartementet har tidligere sagt at Kina ventes å skulle stå for halvparten av en forventet økning i verdens oljeetterspørsel på 890.000 fat pr dag.

Nedjusterer prisforventningene
De svakere utsiktene for Kinas økonomi kommer samtidig som Opec ventes å holde sin oljeproduksjon uendret på ministermøtet i Wien fredag.

Analytikere sier at stabil Opec-produksjon og økende tilførsel fra USA og andre ikke-Opec-produsenter vil føre til fortsatt press på oljeprisen, som følge av beskjeden etterspørselsvekst.

«Lavere global oljeetterspørsel, stigende tilførsel og økende lagre er en cocktail for lavere priser», skriver analytikere i Bank of America Merrill Lynch i en markedsrapport, hvor de reduserte sine anslag for prisen på Brent-kontrakten.

Nedjusteringen er til 103 dollar fra 111 dollar pr fat for andre halvår 2013, og til 105 dollar fra 112 dollar pr fat for 2014.

Mark Waggoner, sjef for Excel Futures, sier at han venter at Brent-kontrakten vil falle til under 100 dollar pr fat etter Opec-møtet.

Han ser en mulighet for at Brent vil bli handlet ned til et to års bunnivå på 90 dollar pr fat i løpet av to til tre måneder. Brent har ikke vært omsatt under 100 dollar siden 1. mai.

Den saudiarabiske oljeministeren Ali Naimi, som er den faktiske lederen for Opec, sa seg onsdag tilfreds med gjeldende oljepriser, noe som ifølge WSJ øker sannsynligheten for at organisasjonen ikke vil endre oljeproduksjonen fredag.

Prisforskjellen øker
Prisdifferansen mellom nordsjøoljen Brent og den amerikanske referanseoljen WTI er siden tirsdag morgen økt med om lag 20 cent, slik at den torsdag morgen er på 9,54 dollar pr fat i favør av Brent.

WTI 1. posisjon, som er juli-kontrakten, stiger 11 cent til 93,24 dollar pr fat torsdag morgen. Kontrakten ble svekket med 1,88 dollar til 93,13 dollar pr fat onsdag. Ved stengetid for Oslo Børs onsdag, lå prisen på rundt 94,62 dollar pr fat.

Brent 1. posisjon, som er juli-kontrakten, noteres 35 cent høyere på 102,78 dollar pr fat torsdag morgen. I London foregående dag sluttet kontrakten på 102,43 dollar, etter en nedgang på 1,80 dollar. Da Oslo Børs stengte onsdag, lå prisen på denne kontrakten på om lag 103,94 dollar pr fat.

Fysiske leveranser i Brent spot ble notert til 102,31 dollar pr fat onsdag kveld, mot 104,37 dollar pr fat dagen før.

Les også: Tror skifergass senker norsk økonomi

OECD kutter kraftig i Norge-veksten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.