- Det blir en død-pelikan-diskusjon, som jeg mener vil være veldig preget av det som har skjedd akkurat nå, sier Øystein Michelsen til DN Energi.
Statoils ledelse er i Hammerfest for å markere Snøhvitfeltets første stabile år, og etableringen av en olje- og gassektor med mange arbeidsplasser og store skatteinntekter i Nord-Norge. Allerede senere i år skal det vurderes om markedsforholdene er tilstede for å utvide anlegget på Melkøya. Det krever i så fall mer gass, og mer gass får man fra nye funn i nordområdet. Det politiske spillet om åpning av nye områder i Nordland og i Barentshavet ligger som et bakteppe for optimismen i Nord-Norge.
- En kjempevekkelse
Oljekatastrofen i Mexicogolfen kan bli et uheldig innspill i debatten for Statoil, innrømmer Øystein Michelsen, direktør for norsk sokkel.
- Hele sentimentet blir rettet vekk fra fakta. Det hele blir veldig følelsesladet.
- Men hva er en rimelig reaksjon på katastrofen da?
- En rimelig reaksjon er at vi går gjennom alle krav til barrierer og gjennomføring under boreoperasjoner igjen. At vi ser gjennom alt på nytt. Det får også betydning for risikovurderingen. Alt vi lærer av dette må vi ta med oss, sier han.
Han understreker at det som har skjedd er en katastrofe.
- Det er en kjempevekkelse for industrien av hva man sitter på av potensielle hendelser. Selv om dette er ting vi vet kan skje og som vi har med i beregningen må vi ta dette inn over oss. Hvis vi ikke tar dette inn over oss, så viser vi lite vilje til å lære, sier han.
- Det er alltid en risiko
Michelsen vil ikke være med på at ulykken bør få store konsekvenser for planene på norsk sokkel.
- Det vil alltid være en restrisiko i denne bransjen. Og det er derfor jeg er så opptatt av at vi må se det opp mot nytten den gjør. Det er en veldig viktig bransje både for energimarkedet, inntekter og arbeidsplasser.
- Men hvis du ser på ulykken i Mexico, så er det jo ingen selskaper som har løsningen som kan stoppe utslippene nå. Og hvis ulykken først er ute på dypt vann så ender man vel opp i en situasjon som kan ligne på denne?
- Det er klart at det er en utfordring å ha beredskapsplaner som er tilstrekkelig gode. Vi har planer som er rettet inn mot ulykker, men jeg kan ikke med hånden på hjertet si at vi har løsningen på dette, sier han.
- På tre til fem års sikt, hvilken betydning tror du dette har for det politiske synet på åpning av nye områder?
- Jeg skal ikke mene for mye om politikken, men industrien vil påvirkes ved at det gjøres tiltak teknisk og organisatorisk.
Oljekatastrofen vekker sterke følelser hos president Barack Obama: - Jeg er rasende over hele situasjonen
Les også:
Her kuttes ledningen
<b>Oljesøl kan tvinge BP til salg</b>
<b>- BP kan få forbud mot å operere i USA</b>
<b>Obama vil frata oljebransjen skattefordeler</b>
- Følte seg presset av BP
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.