- Ofte ser man at slike endringer kommer som korrigeringer, men dette er dramatiske omveltninger som kommer til å prege hele den norske finanssektoren, sier advokat Herman Roksund i Haavind advokatfirma til DN.no.

Onsdag forrige uke vedtok EU å skjerpe utbetalinger av bonus i banksektoren. Reglene trer etter alt å dømme i kraft også i Norge 1.januar 2011. Men i motsetning til EU-direktivet, kommer det nye regelverket til Finansdepartementet til å omhandle hele finanssektoren i Norge, det vil si alle sektorer som er underlagt Finanstilsynet.

Les også: Håper dette betyr slutten for risiko-belønninger

Foruten bankene vil det gjelde alle finansieringsforetak, forsikringsselskaper, pensjonsforetak og verdipapirforetak som meglerhus. Blant de mest kjente meglerhusene i det norske markedet er Pareto, DnB Nor Markets, ABG Sundal Collier og Carnegie.

  - Det er disse som tradisjonelt sett har vært lønnsledende og utbetalt de største bonusene. Det vil føre til dramatiske endringer i avlønningsordningene for disse selskapene og deres ansatte, advarer Amund Fougner Bugge, partner i Haavind.

DnB Nor har allerede begynt å ta hensyn til de kommende reglene: Proppes full av bonus-aksjer

Les også: Banktoppene kan gå rett i skattefellen

Treffer mange
I forskriften som er sendt ut for høring vil de nye reglene omfatte de med arbeidsoppgaver som er av betydning for foretakets risikoeksponering.

Totallønnen flater ut over tid på grunn av bindingsordningene som er planlagt. Amund Fougner Bugge

- Mange i finanssektoren, herunder enkelte meglere, må regne med å komme i gruppen som påvirker foretakets risikoprofil, og kan derfor bli underlagt samme regler som for ledende ansatte, sier Herman Roksund.

- Slik det er lagt opp i forskriften som er sendt ut har Finanstilsynet en veldig viktig rolle hvor de har en påleggs- og sanksjonsmyndighet som er ganske inngripende. De kan gå inn og gi pålegg om utformingen av reglene for godtgjøringsordningen i foretakets interne regler. De kan pålegge bedriftene å gjøre endringer i eksisterende ordninger, reversere godtgjøringsordninger som allerede er inngått og holde tilbake slik at foretaket bevarer en stor nok del av nettoresultatet til å sikre videre kapitalgrunnlag, sier Herman Roksund.

  Det har vært enkelttilfeller i Norge hvor meglere etter gode år har kunnet ta ut over hundre millioner kroner i bonus og lønn. Disse tidene er i følge Amund Fougner Bugge over nå.

- Det vil fortsatt være høye lønninger, primært innenfor meglerhusene, men det vil bli jevnere og mindre enkeltutslag. Fastlønnen vil nok gå opp, i hvert fall for de best lønnede, mens bonuser og andre variabler vil gå noe ned. Den største forandringen vil bli at totallønnen flater ut over tid på grunn av bindingsordningene som er planlagt, sier advokat Bugge.

Les også: 50 mill. i bonus - tross stortap

Vanskelig å gå rundt
Finansdepartementet har etter alle solemerker klart å lage et regelverk som har et bredt nedslagsfelt og som vil være vanskelig å omgå for bransjen.

- Den nye forskriften vil gjelde for alle foretak som er konsesjonspliktige og er underlagt tilsyn av Finanstilsynet. Den eneste måten å komme unna de nye reglene ser ut til å være å legge virksomhet som fra før av har ligget i konsesjonspliktige foretak ut i selskaper som ikke er underlagt konsesjon. Det vil igjen by på mange andre problemer, sier Bugge.

- Vil det være noen som helst mulighet for selskaper å snike seg unna det nye lovverket?

- Det er to muligheter, hvor den ene er å legge virksomheter i konsesjonsforetakene ut i foretak som ikke er underlagt konsesjon og tilsyn. Det kan skape vridninger internt i selskapene, som interessekonflikter og problemer internt mellom selskapene. Det vil være uheldig for foretaket hvis de utenfor skal få bedre lønn sammenlignet med de ansatte i selskapet underlagt konsesjon, fortsetter han.

Les også: Varsler slutten for kapitalismen

- En annen måte er hvordan man deler inn ansatte i kategoriene som forskriften baserer seg på. Og der kan man søke å ta folk ut av disse kategoriene slik at de vil være underlagt mindre strenge regler enn det som er gjeldende for ledende ansatte og ansatte med oppgaver preget av risiko. Men igjen kommer til Finanstilsynet til å overvåke dette tett og slå ned på eventuelle omgåelsesforsøk. Tilsynet har rett til å ilegge dagmulkt mot selskaper som prøver på nettopp dette, til de eventuelt retter opp feilen.

Må rapportere
Alle institusjoner som blir underlagt den nye forskriften vil innen 1. juni neste år bli bedt om å rapportere om hvordan de nye reglene har blitt implementert og hvordan godtgjøringen håndheves innad i selskapet.

Samtidig blir foretakerne pliktige til å offentliggjøre informasjon vedrørende godtgjørelsesordninger for ledende ansatte og for ansatte med oppgaver av betydning for selskapets risikoeksponering. Dette vil innebære en betydelig forandring fra tidligere da dette har vært materiale hvor utenforstående ikke har hatt innsyn i.

Meglerhus må ut av landet
Advokatene i Haavind ser ikke bort fra at norske meglerhus velger å flytte sin virksomhet utenfor de norske landegrensene. Men da må de langt.

- Vi har sett noen meglerhus som har etablert seg i Singapore, og de vil kanskje kunne få overført noen flere medarbeidere. Disse vil da kunne få skattemessige utfordringer hvis de ikke flytter ut for mer enn seks måneder i året, sier Fougner Bugge.

Bugge forklarer videre;

- Det kloke som gjøres med dette grepet er at Finansdepartementet gir regler for hele bransjen, som fører til at det blir vanskeligere å rømme fra dette innenfor Norge og man får det samme regime i hele EU. Da må selskapene eventuelt ut av EU og kanskje ut av USA som også etter alt å dømme vil få et ganske strengt regime.

Se video: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.