Frykten for at den greske gjeldskrisen sprer seg til flere av de andre landene i eurosonen har preget finansmarkedene denne uken.Markedene reagerte positivt på Hellas-redningspakken mandag, men snudde markert ned tirsdag, da det gikk ryker om at Spania skal ha bedt om lån på 280 milliarder euro fra IMF.
Risiko for smitte
Rådsmedlem Axel Weber i Den europeiske sentralbanken ECB sier i dag at han ser en fare for alvorlige smitteeffekter i euroområdet som følge av situasjonen i Hellas.
- Det er en stor risiko for alvorlige smitteeffekter for andre medlemsstater i den monetære unionen og økende effekter fra en negativ feedback-loop i kapitalmarkedene, sa Weber i et forberedt innlegg i den tyske Forbundsdagen onsdag.
Den tyske forbundskansleren Angela Merkel har bedt parlamentsmedlemmene om å støtte Tysklands bidrag på 22,4 milliarder euro i kriselånspakken som eurosonens medlemsnasjoner tilbyr Hellas. De tyske politikerne skal etter planen stemme over Tysklands bidrag fredag denne uken.
Weber mener at et eventuelt gresk mislighold av statsgjelden vil utgjøre en risiko for stabiliteten i eurosamarbeidet og stabiliteten i finansmarkedene.
Tilbakeviser rykter
Spania er blant landene som til nå har fått merke frykten for smitteffekten.
Tirsdag gikk det rykter om at landet skal ha bedt IMF om lån på 280 milliarder euro. Dette ble avkreftet både av den spanske statsministeren og av IMF, uten at det betrygget markedet særlig.
I dag gikk også EUs økonomikommisær Olli Rehn ut mot rytkene.
– Det er ikke behov for å tilby Spania økonomisk bistand, sa Rehn.
– Vi kommer ikke til å gjøre det, svarte Rehn på spørsmål om eurosonelandene vil bli nødt til å sette sammen en milliard-lånepakke til Hellas.
Rehn kritiserte samtidig de voldsomme spekulasjonene i finansmarkedene om at EU kan være i ferd med å tilby lån til både Spania og Portugal, som i likhet med Hellas har store budsjettunderskudd.
– Det er tydeligvis ingen grense for disse spekulantene, klaget Rehn.
Eksplosiv cocktail
I forrige uke nedgraderte analyseslekspaet Standard & Poor's ratingen på spansk statsgjeld. Nedgraderingen kom dagen etter at både portugisisk og gresk statsgjeld ble nedgradert av samme selskap.
Spania hadde det tredje største budsjettunderskuddet i EU ifjor og arbeidsledigheten har beveget seg over 20 prosent. Kredittanalytiker Stefan Kolek i Unicredit mener myndighetene i Spania får stadig mindre rom til å manøvrere i den økonomiske politikken.
- Økonomiens store avhengighet av den høyt belånte byggesektoren utgjør sammen med fallende boligpriser en eksplosiv cocktail av risikofaktorer, skriver Kolek i en oppdatering.
Trenger ikke samme hjelp
Rådsmedlem Axel Weber i ECB tror imidlertid at Spania kommer seg gjennom krisen.
- Andre land i eurosonen trenger ikke hjelp på samme måte som Hellas. De vil ha positiv økonomisk vekst i år og til neste år og har kapasiteten til å komme seg ut av problemene, sa Weber.
Les også:
- EUs fremtid står på spill
-Spania: -Galskap at vi søker "bailout"
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.