For to år siden på denne tiden stod en presset toppsjef Herman Billung og styremedlem Tor Olav Trøim i DnB Nors lokaler og forklarte finansmarkedet hvordan de planla å komme seg igjennom finanskrisen som hadde skylt over tørrlastmarkedet som en brottsjø, og som truet Golden Ocean med konkurs.
Les også: Golden Ocean trenger penger og Golden Ocean reddet fra konkurs
I dag er Trøim fraværende og en selvsikker toppsjef står klar til oppkjøp i et marked preget av overkapasitet, overbestilling og lave rater.
- Vedvarer dette markedet her gjennom sommeren og høsten, så vil det helt sikkert åpne seg noen spennende muligheter, sa konsernsjef Herman Billung i Golden Ocean på en presentasjon mandag.
Overfor DN.no vektlegger han de grep som ble gjort i kjølvannet av finanskrisen for selskapets posisjon dag.
- Den prosessen som var i april 2009 var knalltøff, men svært lærerik og svært vellykket. Det var en fantastisk restrukturering, og vi har lært en del av det. Nettopp derfor er vi der vi er i dag, sier Billung til DN.no.
Han vektlegger at selskapets konservative strategi også har vært riktig, og at kontroll over kontantstrømmen har vært helt avgjørende. Han er likevel ydmyk overfor at man ikke tok høyde for det kraftige verdifallet den gang.
- Det viktigste er å ha steinkontroll over likviditeten, og man tok nok kanskje ikke stor nok høyde for hvor fort verdiene kunne falle, sier Billung til DN.no.
Godt med kontanter
I tillegg til å ha en kapitalsterk hovedeier som John Fredriksen i ryggen, er Golden Ocean idag finansielt solid.
Selskapet har nylig inngått nye renteavtaler, og betalt ytterligere 10,3 millioner dollar i ekstraordinære nedbetalinger av sine lånefasiliteter i henhold til lånekrav.
Hvert kvartal må selskapet samle inn verdivurdering av flåten. Skulle skipsverdiene falle ytterligere 20 prosent over de to neste kvartalene vil det kreve nedbetalinger til bankene på inntil 60 millioner dollar, omkring 340 millioner kroner. Heller ikke dette vil være noen utfordring, ifølge selskapet.
- Gitt den situasjonen vi har med kontantbeholdningen, så er vi komfortable med det, sa finansdirektør Birgitte Vartdal i Golden Ocean under selskapets kvartalspresentasjon mandag.
Selskapet opplyser også å ha en god buffer i forhold til krav til egenkapitalen. Ved utgangen av første kvartal var egenkapitalandelen 44 prosent, mens minimumskravet i forhold til lånebetingelsene er på 30 prosent.
-Svært kostnadseffektiv
Billung la til at selskapet driver svært kostnadeffektivt, og antydet at konkurrentene ikke var i nærheten av å drive tilsvarende effektivt. Han mener selskapet er i en ganske unik situasjon.
- Som to banker sier om oss, så er vi skrudd sammen bedre enn noe annet tørrbulkselskap, i hvert fall av de av de børsnoterte, sa Golden Ocean-sjefen under presentasjonen.
Han la til at største aksjonær, John Fredriksen, helt sikkert også ville stille opp om selskapet fant interessante nok oppkjøpsobjekter.
- Vi har støtte i største aksjonær, og som helt sikkert er der om vi kommer med gode prosjekter, sa Billung.
Som et tegn i tiden, har styret i Golden Ocean foreslått et utbytte på 0,04 dollar per aksje, tilsvarende drøyt 18,3 millioner dollar eller i overkant av 100 millioner kroner, som utbetales 17. juni.
Les også:
- Ikke akkurat en fest
Resultatskrell for Golden Ocean
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.