Fredag kveld ble den amerikanske statsgjelden nedgradert av kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's. Ekspertene er langt fra sikre på hva som kommer til å skje når europeiske børser åpner i morgen tidlig, mandag.
- De globale finansmarkedene vil åpne igjen til en forandret virkelighet mandag. Det er umiddelbare, operasjonelle konsekvenser, fra rekoding av risiko og handelssystemer til å evaluere pant og likviditetsstyring. Sentrale markedssegmenter vil bli fulgt nøye, inkludert pengemarkedene og reaksjonen blant USAs største kreditorer, skriver toppsjef Mohamed El-Erian i verdens største obligasjonsfond Pimco i et innlegg i Financial Times.
I helgen har vi allerede fått en forsmak i form av børsutviklingen i flere land i Midt-Østen. Hovedindeksen stupte da den israelske børsen åpnet for handel søndag, som er den første dagen i uken i Israel.På grunn av det kraftige fallet, ble det innført en børspause bare minutter etter åpning.
Til slutt endte indeksen ned syv prosent, det største fallet på nærmere 11 år. I Dubai opplevde hovedindeksen det største fallet siden februar i år, mens børsen i Saudi-Arabia endte ned 5,5 prosent på lørdag.
Tror Oslo åpner i rødt
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities tror Oslo Børs åpner med fall mandag morgen.
– Vi er en liten og åpen økonomi og er sånn sett ikke isolert fra det som skjer i verden rundt oss. Men konjunkturene i Norge er også ganske like resten av verden fordi norske husholdninger og bedrifter rett og slett gjør mye av det samme som verden for øvrig, sier Andreassen til NTB søndag.
Samtidig påpeker han at fredagens nedvurdering ikke kom som noe lyn fra klar himmel.
– Standard & Poor's varslet allerede i april at de ville vurdere USAs kredittverdighet. Det gikk også rykter før helgen, så markedet har nok absorbert mye av dette allerede. Det er jo heller ikke sånn at de økonomiske og politiske realitetene har endret seg over natten, sier Andreassen.
Andre eksperter tror også de globale finansmarkedene bør ha priset inn muligheten for en nedgradering av den amerikanske gjelden.
- Markedene kommer nok ikke til å stige, men det blir heller ikke noen stor nedsmelting. Etter 2008 har mange investorer utviklet sine egne kredittvurderingssystemer og er derfor mindre avhengig av kredittvurderingsbyråene, sier David Miller i Cheviot Asset Management til Financial Times.
- S&P har indikert at dette trolig ville skje, så det bør i stor grad allerede ha blitt priset inn i aksjemarkedet. Men sentimentet er sårbart og dette kan føre til ytterligere tap, sier Howard Archer i IHS Global Insight til FT.
Ekstraordinære møter
Myndighetene i Europa, USA og Asia har i løpet av helgen hatt krisesamtaler for å diskutere konsekvensene av nedgraderingen.
Rådet i Den europeiske sentralbanken ECB skal ifølge ulike medier holde en ekstraordinær telefonkonferanse søndag kveld.
Ifølge Financial Times vil ikke ECB ha lederrollen i de globale diskusjonene. En kilde avisen har snakket med sier at problemstillingen denne helgen handler om hva som skjer etter nedgraderingen av USA. Italia og Spania er ikke lenger øverst på agendaen, ifølge kilden.
ECB skal likevel trolig diskutere situasjonen rundt de to store eurosone-økonomiene. Rentekostnadene har steget markert den siste uken og den store frykten er at renteoppgangen fortsetter slik at landene ikke lenger klarer å hente inn penger i markedet.
Ifølge nyhetsbyrået Reuters skal ECB-medlemmene diskutere om sentralbanken skal gjennomføre støttekjøp av italienske og spanske statsobligasjoner. Samtidig skal det oså være aktuelt å innføre likviditetstiltak for å hindre at pengemarkedene fryser til.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.