Men det er ingen som hopper i stolen av det nye storfunnet i Brasil som ble kjent på fredag. Brasil er allerede stedet man må være i fremtiden, og det vet norske selskaper.
- Det er veldig mye å gjøre i Brasil over hele fjøla. Men store nye funn gjør landet enda mer spennende, selv om det er særdeles interessant fra før, sier kommunikasjonssjef Endre Johansen i Aker Solutions, som er godt etablert i Brasil.
Jobb for dypvannsrigger
Funnet blir sagt å ligge mellom 3,7 og 15 milliarder fat, men størst sannsynlighet rundt 7,9 milliarder fat. Fredag var det mye snakk om en dobling av Brasils ressurser som i dag er på 14 milliarder fat. Analytiker Trond Omdal i Arctic Securities understreker at det er halvparten som er mest sannsynlig.
Men for noen selskaper betyr nye funn på dypt vann en sikker fremtid, og mange av disse selskapene er norske.
- Funnene er på svært dypt vann, og det tar lang tid å bore hver brønn - rundt ni måneder. For selskaper med dypvannsrigger er det selvfølgelig veldig bra med slike funn, sier Omdal.
De siste årene er det bestilt en mengde rigger tilpasset boring etter olje og gass på dypt vann. John Fredriksens Seadrill er av selskapene med mange dypvannsrigger.
Les mer: Seadrill kjemper om Petrobas-kontrakt og Petrobras vil bestille 58 rigger
Selger mer Brasil-seismikk
Christopher Møllerløkken dekker seismikk-bransjen i samme meglerhus. Han mener funnet er positivt for det store norske seismikkselskapet Petroleum GeoServices (PGS).
- Av de norske selskapene er det PGS som er tyngst inne i Brasil. Store oljefunn øker interessen for data fra et område, sier han.
28 prosent av PGS bibliotek av data er fra Brasil. Dette er informasjon som selges til flere kunder, såkalt multiklient-seismikk. Salget av denne typen seismikk fra Brasil utgjorde14 millioner dollar i tredje kvartal, opp fra seks mill dollar i andre kvartal.
- Og man forventer ytterligere økt salg fra området i fjerde kvartal, sier Møllerløkken.
Han understreker at det ikke er funn, men politikk som utgjør den viktigste faktoren i Brasil nå.
- Det man venter mest på i Brasil er at de skal begynne å dele ut lisenser igjen. De satte dette på vent etter funnet av Tupi i 2007, sier han.
Undervannshopp på Børsen
Undervannsentreprenørene Acergy ACY og Subsea 7 SUB stiger markert mandag. Analytiker Petter Narvestad i Fondsfinans tror at oppgangen kan ha en sammenheng med at valget i Brasil er overstått kombinert med reserveoppdateringen på Libra-feltet.
- Med valget bak dem er det mer sannsynlig at Petrobras øker tildelingsaktiviteten både i forhold til rigger og subsea-prosjekter. I tillegg til meldingene om Libra-feltet har utsiktene for aktiviteten i Brasil blitt enda bedre, sier Narvestad til TDN Finans.
Analytikeren viser til at Libra-feltet ligger såpass dypt at det kun er et fåtall av subsea-aktørene som kan utvikle det.
- Videre ser vi at det er en generell oppgang i oljeserviceaksjene, legger han til.
Utviklingen av Libra-feltet ligger langt frem.
- Men i løpet av en femårsfase vil en nok være godt i gang med å bygge ut disse feltene. Første oljeproduksjonen fra Tupi kommer snart, og så kommer det masse felt som skal bygges ut fra 2012 og 2013 som vil suge inn masse kapasitet, sier han.
- Enda mer interessant
Også Aker Solutions er godt etablert i Brasil, med 800 ansatte, hvorav bare én nordmann. Selskapet har allerede sikret seg to store subseakontrakter med Petrobras .
- Vi føler selv at vi er godt posisjonert for utbygninger i presaltområdet, og vi er generelt godt posisjonert i Brasil med en stor og sterk lokal tilstedeværelse, sier Endre Johansen i Aker Solutions.
Brasil er et av landene som krever at internasjonale selskaper benytter seg av lokal kompetanse og arbeidskraft. I løpet av november åpner Aker Solutions et nytt treningssenter med boresimulator ved kontoret i Brasil.
Les om fungerende konsernsjef i Aker Solutions Øyvind Eriksens syn på selskapets etablering i Brasil her .
Andre norske selskaper som har vunnet betydelige kontrakter i Brasil er blant andfre DOF , Farstad Shipping, Deep Sea Supply, Siem Offshore, Havila Shipping, Eidsvik Offshore og Sevan Drilling.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.