Boligprisene steg 0,1 prosent i mars sammenliknet med februar, viser boligprisstatistikken som er utarbeidet av analysesbyrået Pöyry på vegne av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF).
Korrigert for sesongvariasjoner falt prisene 0,2 prosent i forhold til februar (se forkl#229 i tabell). Det vil si at den underliggende prisutviklingen i mars var negativ.
- Vi ser ikke noen påskeeffekt i volumet, og det tyder på at vi ser en reell utflating av prisene. Året startet med bratt prisvekst, og er nå tilbake til trenden fra i fjor høst med en tolvmånedersprisvekst på 7 prosent. Boligmarkedet i mars kan derfor sies å være tilbake til normalen, og vi har nå en vekst tilsvarende våre prognoser om en årlig prisvekst på 4-6 prosent i 2013, sier styreleder Terje Buraas i EFF.
Mesteparten av årsveksten er allerede tatt ut, mener Buraas.
- Prisdempende effekt
Gjennomsnittlig kvadratmeterpris er nå 31.500 kroner. Da boligprisene var på det laveste etter finanskrisen, bunnet boligprisene ut i desember 2008 med en kvadratmeterpris på 21.000 kroner.
Gjennomsnittprisene hittil i 2013 er 5,2 prosent høyere enn snittprisen i 2012. Prisene er nå 7,0 prosent høyere enn i mars 2012.
- Det kan tenkes at egenkapitalkrav, varslet innstramming av startlån-ordningen samt varslede rentehevinger har en viss prisdempende effekt. Vi merker at det er fokus på egenkapitalkravet blant kjøperne selv – med bakgrunn i usikkerhet om egenkapital – kan avstå fra å søke lån i den tro at det ikke vil få det innvilget, sier Buraas.
Han tror startlånsordningen frem til nå har dempet effekten av de skjerpede kravene til egenkapital.
- Startlånet har blitt misbrukt i mange kommuner, slik at Finanstilsynets innstramming ikke har fått full effekt ennå, sier administrerende direktør Christian V. Dreyer i EFF.
Prisene endret seg ulikt for de forskjellige boligtypene fra februar til mars:
- Trenden med at det er i pressområdene rundt de store byene prisveksten er sterkest og formidlingstiden kort fortsetter, sier Buraas.
Boligmarkedet i Tromsø slet voldsomt med et stort overskudd av boliger i forbindelse med finanskrisen. Nå nå er situasjonen en helt annen - for nå er Tromsø byen med brattest prisstigning. Prisen der er så langt i år 8 prosent høyere enn gjennomsnittsprisen i 2012.
I andre enden ligger Kristiansand, med en prisvekst på kun to prosent.
Raske salg
Aktiviteten i boligmarkedet er fortsatt rekordhøy.
Gjennomsnittlig formidlingstid for boliger omsatt i mars var 24 dager. Det er 5 dager mindre enn februar, og 1 dag mindre enn i mars 2012.
Formidlingstiden er definert som tiden fra siste gang en bolig ble annonsert for salg på Finn.no til den registreres som solgt.
I Oslo tar boligsalget i snitt 14 dager, mens deter gjort unna på 15 dager i Bergen.
Snart kommer vårflommen
Nå ligger det 9.047 boliger på Finn.no mot 9.707 boliger foregående måned. I mars 2012 lå det 11.043 boliger på Finn.no.
- Men normalt vil "vårslippet" nå tilføre boligmarkedet nye boliger, sier Dreyer.
I mars ble det formidlet 5.770 boliger, mot 6.070 boliger i februar (februartallene er revidert opp fra 4.746).
Statistikken er produsert 2-3 dager før månedsslutt. Antall formidlede boliger pleier å stige rundt 15 prosent når statistikken revideres måneden etter. Legges dette til grunn ble det trolig formidlet rundt 6.635 boliger i mars.
Les også:
Boligprisene skal opp 20 prosent på 4 år
<b>Dette kan gi kraftig utslag i boligprisene</b>
<b>Kan bli søkkrik på hyttedrømmen</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.