Solenergiselskapet Renewable Energy Corp REC legger frem sine tredjekvartalstall imorgen.
Selskapet har vært gjennom, og er fortsatt inne i, en svært tøff periode.
Og turbulensen som har preget selskapet har ikke gått upåaktet hen hos analytikerne. Fremtidstroen har blitt kraftig redusert, som har ført til kjempekutt i estimatene.
For bare ett år siden forventet analytikerne at Rec kom til å rapportere et driftsresultat før avskrivninger og spesielle poster (ebitda) på drøyt syv milliarder kroner i 2009, av en omsetning på over 15 milliarder kroner, viser tidligere estimater fra TDN Finans.
I dag tegner estimatene et ganske annet bilde. Ebitda er nå spådd til 2,1 milliarder kroner, av en omsetning på drøyt ni milliarder kroner. Det tilsvarer en nedjustering på henholdsvis 70 og 40 prosent.
Trodde det var balanse
- Det er et resultat av at de fleste for et år siden forventet at hverken etterspørselssiden eller prising av solprodukter ville endre seg så veldig mye. Man hadde en oppfatning av at det var balanse mellom tilbud og etterspørsel, og at hvis prisen skulle ned så ville det vært et resultat av enda mer lønnsom produksjon, sier Argo-analytiker Henrik Schultz til DN.no.
Finanskrisen traff aksjekursen i Rec som et lyntog ifjor, og selskapet er ikke i nærheten av å ha kommet seg opp mot gamle høyder. Da selskapet ble introdusert på Oslo Børs i 2006 lå kursen rundt 100 kroner, i slutten av 2007 hadde den doblet seg til over 200 kroner, mens den nå handles nede rundt 40 kroner.
- Markedsbalansen var fullstending skjev. Nå er markedet blitt snudd fullstendig opp ned, der det er brukerne og kjøperne som står sterkt. Det er produsentene som står svakt, som ikke har volum nok til å skape lønnsom produksjon. Det var ingen som trodde at rebalanseringen ville skje så raskt, og de fleste av oss undervurderte nok utviklingen, sier han.
Skurret tidlig
Allerede i begynnelsen av 2008 begynte det å skurre. Da presenterte daværende Rec-sjef Erik Thorsen et lysbilde på kapitalmarkedsdagen som barberte markedsverdien på selskapet med 22 milliarder kroner på én dag.
Siden gikk det slag i slag. Selskapets enorme vekstambisjoner skapte voksesmerter for solgiganten, som i slutten av 2008 varslet om lavere marginer. Flere av ekspansjonsprosjektene viste seg også å bli dyrere enn planlagt.
Toppsjefen ble byttet ut med friskt blod i form av daværende styreleder Ole Enger, og oppryddingen startet.
Schultz peker på at selskapets nye styreleder, Dag Opedal, også ble tatt på sengen.
- Etterspørselen etter solkomponenter er mye mer konjunkturfølsom enn vi hadde trodd. Opedal sa selv at han var overrasket over at det var så konjunkturfølsomt. Den leksen må vi lære igjen og igjen. Man ser fra tidligere vekstcase at man glemmer konjunkturfølsomheten. Det er en slitsom og smertefull lekse som vi må lære om igjen, og om igjen, sier Schultz.
Gigantisk pengeoperasjon
Tidlig på vårparten 2009 begynte det å murre i markedet om at Rec trengte penger etter flere skuffende resultater. I mai varslet selskapet tidenes pengeoperasjon, en kombinasjon av restrukturering av gjeld, opprettelse av nye kredittlinjer, samt en emisjon med total effekt på syv til ni milliarder kroner.
Solmarkedet fortsatte å svekke seg gjennom 2009 og prisene for solcellemoduler falt kraftig. Det førte blant annet til kraftig produksjonskutt i Rec Solar, mens Rec Wafer har måttet tåle kontraktsjusteringer med kunder i trøbbel.
I juni hentet selskapet 4,5 milliarder kroner i en emisjon, til dumpingpris. I slutten av august hentet selskapet inn 1,25 milliarder kroner i et obligasjonslån, før selskapet i begynnelsen av oktober hentet drøyt 2,5 milliarder kroner i nok et obligasjonslån.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.