7 prosent av dem som i dag er i jobb i Norge, regner med å ha falt ut av arbeidslivet om fem år, hovedsakelig på grunn av uførhet, ifølge rapport.

Rapporten er utført av Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) på grunnlag av YS Arbeidslivsbarometer.

– Hvis disse tallene slår til, er det en tikkende bombe, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim til Dagens Næringsliv.

AFIs analyse viser at de aller fleste av de 7 prosentene som regner med å falle ut av arbeidslivet de neste fem årene, tror de vil være uføre.

I dag mottar 350.000 av landets innbyggere uføreytelser. Hvis arbeidstakerne som svarer at de regner med å bli uføre, faktisk blir det, kan tallet vokse kraftig de neste årene.

Studien viser at det ikke er klart hva som skal til for å hindre en slik utvikling, og studien viser heller ikke at tilrettelegging av arbeidsplassen nødvendigvis vil ha noen effekt.

– Overfor den gruppen som er nærmest til å falle ut av arbeidslivet, ser tilrettelegging ikke ut til å ha særlig effekt. De selv tror i hvert fall ikke på det, sier daglig leder Arild Steen ved AFI.

Økt tilrettelegging på arbeidsplassen var et sentralt tema da regjeringen og partene i arbeidslivet i fjor skrev under på en ny avtale om inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen). Formålet er å bidra til at folk med nedsatt funksjonsevne lettere skal kunne være i jobb. Men AFI-studien viser at dette har liten effekt.

Les også: - Vi lider av medikalisering

- Helt perverse insentiver

<b>- Den norske syken er verst</b>

Norge som skrekkeksempel


<b>- Ville vært døden for meg å sitte hjemme</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.