Ekspertene tror at japansk økonomi på sikt vil klare å komme seg gjennom jordskjelv-katastrofen som rammet landet fredag. Men det kan komme til å ta tid.
- Over tid vil gjenoppbygging skape ny virksomhet; men denne gangen kan det ta lengre tid enn i 1995. Vi vil ikke bli forbauset om bnp-veksten blir negativ også i første kvartal i likhet med fjorårets fjerde kvartal, skriver sjeføkonom Knut Anton Mork i morgenrapporten fra Handelsbanken Capital Markets mandag.
Mork peker på at økonomien fortsatt sårbar etter den globale finanskrisen, og at landets statsfinansielle situasjonen er svakere enn da jordskjelvet rammet Kobe i 1995. Japan har i dag en statsgjeld som overstiger 200 prosent av landets samlede, årlige verdiskapning.
Se video fra Reuters om Japans første børsdag etter katastrofen:
Enorme kostnader
Ifølge Mork har det så langt ikke vært virkninger i markedet for japanske statsobligasjoner.
- Men dersom forsikringsselskapene skal bli nødt til å selge slike obligasjoner for å skaffe penger til erstatningsutbetalinger, samtidig som statens underskudd stiger på grunn av rednings- og opprydningsarbeidet, kan slike virkninger komme, skriver Mork.
Analytikerne Jan Størup Nielsen og Niels From i Nordea Markets peker på at utsiktene for japanske statspapirer er blitt svakere på mellomlang sikt på grunn av kostnadene som vil oppstå på grunn av gjenoppbyggingen.
- Den umiddelbare innvirkningen på japanske statsobligasjoner blir likevel kanskje positiv siden lokale investorer flykter fra aksjer til statsobligasjoner og den japanske sentralbanken kjøper opp statsobligasjoner, skriver analytikerne i en oppdatering mandag.
Massiv likviditetsoperasjon
Sentralbanken har gjort det klart at den vil gjøre alt som må til for å sikre den finansielle stabiliteten i landet i tiden etter katastrofen. Banken vil sprøyte inn 15.000 milliarder yen (180 mrd. dollar eller 1.000 mrd. kroner) for å holde markedene i gang og bankene i operasjon.
- Tilførsel av kontanter er særlig viktig. Dette bidrar til å holde yen litt svak til tross for tendenser til hjemhenting av penger, mener Mork.
I tillegg har sentralbanken besluttet å øke tilbakekjøpene av statsobligasjoner med 5.000 milliarder yen til 40.000 milliarder yen.
- I en tid der andre sentralbanker tar sine første steg med tanke på å stramme inn pengepolitikken, har Bank of Japan besluttet å øke sine kvantitative lettelser, skriver Nordea-analytikerne i oppdateringen mandag.
Kan få V-formet vekst
Meglerhuset venter ikke noen langvarig økonomisk effekt som følge av jordskjelvet i Japan. Effekten for Japan sin økonomi kan ifølge meglerhuset bli V-formet, med en umiddelbar nedgang etterfulgt av en oppgang ledet an av selskaper med eksponering mot gjenoppbyggingen.
Kostnadene i forbindelsen med gjenoppbyggingen kan imidlertid føre til en ny runde med nedgraderinger av statsgjelden, tror de to analytikerne.
- Hovedrisikoen vil komme fra statsgjelden. Japan er allerede det mest forgjeldede landet i den industrialiserte delen av verden, med statsgjeld over 200 prosent av bnp. Kostnadene med å bygge opp igjen de kriserammede områdene vil være en tung byrde på offentlige finanser, skriver Nielsen og From i oppdateringen fra Nordea.
Les også:
<b>Børsen preges av katastrofe-fallet</b>
<b>Soloppgang på kjernekraft-frykt</b>
<b>Katastrofe-stemning på Tokyo-børsen</b>
Se også video av atomkraftverket som eksploderte mandag:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.