Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken er kritisk til Norges Banks beslutning om å heve renten til 1,75 prosent.
- Det var en uklok beslutning. Det er kommet ny informasjon siden sist rentemøte om problemene i industri og offshore. Det er også nevnt i Norges Banks begrunnelse, men ikke gitt vekt som ny informasjon. Jeg er overrasket over det.
Sterk krone fører til problemer for den eksportrettede delen av norsk næringsliv. I industrien frykter man at en sterkere kronekurs som følge av en større renteforskjell til utlandet kan være med på å forverre konkurransesituasjonen ytterligere.
- Jeg regner med at Qvigstad vil omtale disse problemene som strukturelle og at det derfor er uten interesse for Norges Bank, sier Mork.
- Og jeg regner med at det blir betydelig reaksjon på det, tilføyer han.
Hollansk syke
I forbindelse med forrige rentemøte advarte sentralbanksjef Svein Gjedrem om en utvikling i retning av hollandsk syke i Norge. Hollandsk syke preget nederlandsk økonomi gjennom 1960- og 1970-årene. Ifølge Gjedrem skyldtes utviklingen sterk vekst i underliggende offentlige utgifter og et høyt kostnadsnivå.
Les også: - Norge kan rammes av hollandsk syke
I dag åpner sentralbanken for at oppgangen i renten kan bli mindre enn de nå ser for seg dersom kronen blir vestentlig sterkere enn anslått.
Skylder på bankene
- Bryr Norges Bank seg mest om situasjonen blant forbrukerne og i boligmarkedet?
- De bryr seg først og fremst om at enkelte banker ikke har satt opp sine utlånsrenter. Det er nok det viktigste, sier Mork.
I pressemeldingen i forbindelse med dagens beslutning sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad at hovedstyret vurderte som et alternativ å holde renten uendret, men renten er lav og økningen i styringsrenten i oktober har gitt begrenset utslag i bankenes utlånsrenter.
- Bør de ta så mye hensyn til dette?
- Det er relevant. Men jeg synes andre ting burde vært tillagt mer vekt i denne omgangen, sier Mork og viser til situasjonen i industri- og offshoresektoren.
Ikke februarhopp
I rentebanen fra siste utgave av Pengepolitisk rapport var det omtrent 50/50 -sannsynlighet for et rentehopp enten i desember eller februar.
Etter dagens renteoppgang føler Mork seg trygg på at sentralbanken lar renten ligge i ro på møtet i februar.
- De overveide å la være å heve denne gangen, og da tror jeg ikke at de hever i februar. Det er ingen indikasjoner her om at de skal forandre på det, sier Mork.
Les også:
Finansministeren om rentehoppet
- Verdens mektigste nerd
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.