Redusert usikkerhet omkring verdensøkonomien har gitt en knallstart på aksjeåret 2013.
Kombinert med en høy oljepris har dét bidratt til nye femårstopper både for Oslo Børs og børsene i USA.
- Flere aksjer som er dyre
Forvalter Hans Thrane Nilsen i Storebrand Kapitalforvaltning synes det er gledelig at risikoviljen blant investoren ser ut til å normalisere seg.
Han frykter imidlertid at toget er gått for enkelte aksjer, men vil ikke utdype hvilke da fondet løpende vurderer sine posisjoner.
- Det er flere aksjer som begynner å bli ferdig repriset etter finanskrisen, og som man sågar kan si er dyre. Da skal man begynne å være litt mer forsiktig, sier han til DN.no.
Redusert usikkerhet
Han klager imidlertid ikke og peker på at både kinesisk og amerikansk økonomi beveger seg i riktig retning, og at mange europeiske land har sluttet å bli verre.
Samtidig later det til at nye europeiske bank-og forsikringskrav kommer både saktere og i mildere form enn først antatt. Dette har skjerpet aksjeappetitten, påpeker Thrane Nilsen.
- Det har vært veldig «risiko på» sålangt i januar med kjøp av sykliske aksjer og kjøp av finansaksjer, sier han.
Gode muligheter
Tross i at aksjerallyet har gjort enkelte kandidater dyre, prises fortsatt rundt 60 aksjer ensifret i forhold til forventet inntjening i 2013.
Med dagens lave renter mener forvalteren derfor at det burde være flere gode muligheter for investorene på Oslo Børs.
Man bør likevel tar høyde for at resultatsesongen for fjerde kvartal vil overraske negativt.
Venter negative overraskelser
Det har nærmest utviklet seg et mønster med ekstraordinære regnskapssmeller når selskapene og revisorene har kranglet ferdig før årsslutt, ifølge Storebrand-forvalteren.
- Det er dessverre slik, og det vil nok bli en del negative overraskelser til tross for at selskapene holder samme operasjonelle nivå som foregående kvartal, sier Thrane Nilsen.
Forvalter Håkon Hovengen Sætre i Delphi-fondene er også oppmuntret av den gode starten på året.
I likhet med Thrane Nilsen er han forsiktig med å spå veien videre, men blir ikke overrasket over at resultatsesongen vil sørge for en pause i aksjerallyet.
- På kort sikt så har det gått ganske mye, og jeg tror vi er avhengig av en positiv resultatsesong for å kunne opprettholde trykket som vi ser i markedet nå, sier han til DN.no.
USA bestemmer retningen
Sætre er imidlertid mer positiv til det lengre bilde og viser til at risikoen for en storkollaps har avtatt som igjen gjør aksjer mer attraktive for investorer på jakt etter avkastning.
Han mener det er en del usikkerhet rundt utviklingen i amerikansk økonomi, noe som kan bli retningsgivende for markedet. Oppløftende bolig-og sysselsettingstall bidrar likevel til optimisme, og det er forventninger om en vekst i overkant av to prosent i 2013.
- Når man dét eller over, er det én av tingene som kommer til å bevege markedet, sier Sætre.
Øker i SMB
En høy oljepris bidrar til å holder Oslo Børs sterk. Nye oljefunn i Nordsjøen bidrar også til at energi- og oljeservice-aksjer har vært blant de mest foretrukne.
Delphi-fondene har vurdert å ta ned eksponeringen i oljeservice etter sterk oppgang, men har landet på at det fortsatt er noe å gå på i forhold til andre alternativer.
Fondet har også økt eksponeringen mot små- og mellomstore selskaper, som har utviklet seg bedre enn snittet sålangt i år. Men kun tiden vil vise om det er et blaff eller ei, ifølge forvalteren.
- Det er vanskelig å konkludere, men vi håper det er noe som varer, sier han.
Les også:
Odin-forvalter Carl-Erik Sando: Alle skjønner at de jukser med bokføringen
Aksjesjef Paal Karstensen i DNB: - Det er en betydelig forbedring
SJEFØKONOM: Nå har toget begynt å gå
AKSJESTRATEG OM EUROPEISKE AKSJER: - Den største muligheten på en livstid
SKAGEN-FONDENE: - Det er når alle er sikre man skal være redd (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.