I en serie artikler retter DN søkelyset mot au pair-ordningen. Forrige helg fortalte bistandsadvokat Gunhild Vehusheia om det hun mener er utbredt misbruk av ordningen, særlig på Oslo Vest.
Problematikken er ikke ukjent for Arbeiderpartiets Helga Pedersen.
- Det kan virke som om enkelte blant oss har sett noen episoder for mye av «Downton Abbey». Det er svært provoserende at det går utover au pairer som gjerne er i en sårbar situasjon, sier hun til DN.
Nå krever Arbeiderpartiet en grundig gjennomgang av regelverket.
- Det er behov for å ta en ny runde om hvorvidt det er nødvendig med ytterligere innstramminger for at ordningen skal fungere i tråd med det som faktisk er hensikten - nemlig kulturutveksling, sier Pedersen.
- Hvis vi ikke lykkes med det, vil en avvikling av hele ordningen tvinge seg frem, mener hun.
- Billig arbeidskraft
Statssekretær Jøran Kallmyr i Justis- og beredskapsdepartementet viser til at det ble gjort endringer i regelverket i 2013.
Da ble det blant annet lagt til rette for raskere overgang mellom familier. Hensikten var å styrke kulturaspektet og forhindre at au pairer utnyttes som billig arbeidskraft ble det blant annet
Kallmyr mener effekten av dette må få virke litt til, før det eventuelt blir aktuelt å diskutere ytterligere innstramninger.
- Samtidig er det ikke noe tvil om at mange bruker au pairer som billig arbeidskraft, sier han.
Reagerer på holdninger
Ifølge Pedersen i Ap er karanteneordningen fra 2013, hvor familier som bryter regelverket kan utstenges for opptil ti år, er et eksempel på tiltak som virker.
Hittil har UDI utestengt fem familier fra au pair-ordningen, og enhetsleder Steinar Rotevatn venter å se et økende antall saker i tiden fremover.
I tillegg til en gjennomgang av regelverket, ser Pedersen et behov for «et stort holdningsmessig oppryddingsarbeid».
- Selv blir jeg ofte i en travel hverdag spurt om hvorfor jeg ikke bare «skaffer meg» en au pair. Jeg synes ikke au pair er noe man «skaffer seg», sier hun.
Viktig tiltak
Norge harr gått fra å være et senderland av au pairer til å bli et mottakerland. Samtidig viser tall fra UDI at andelen som kommer hit fra fattige land har økt drastisk.
Pedersen understreker at Arbeiderpartiet i utgangspunktet ønsker å beholde ordningen - til tross for denne utviklingen.
- Det er ingen tvil om at innholdet i au pair-ordningen i dag for svært mange handler om arbeidsforhold - og ikke kulturutveksling. Samtidig synes jeg det er et poeng at muligheten til å være med på denne typen kulturutveksling også skal komme asiatiske kvinner til gode, sier hun.
Statssekretær Kallmyr avviser også at det kan bli aktuelt å avskaffe ordningen helt.
- Men hvorfor ikke bare kalle en spade for en spade?
- Da ville man gått inn i en helt ny type ordning hvor kulturbiten faller helt bort. Vi ville stått igjen med en ren arbeidsinnvandring, noe som krever spesialkompetanse, svarer Kallmyr og legger til:
- Vi skal heller ikke legge skjul på at veldig mange av dem som kommer har det bra her.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.