Tolvmånedersveksten i konsumprisindeksen, som viser prisvekst, falt fra 5,5 prosent i oktober til 3,2 prosent i november, ifølge ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå.

På forhånd var det ventet en vekst på 3,7 prosent, ifølge estimater fra TDN Finans.

Sentralbankssjef Svein Gjedrem har pekt på at inflasjonen kan bli høy i tiden fremover, men at den vil falle igjen når svekkelsen i realøkonomien slår inn. Med dagens tall kan han med god samvittighet fortsette rentekuttene på rentemøtet neste uke.

Les om alle rentespådommene før rentemøtet her!


Spår kraftig desember-fall
Gjedrem er fast bestemt på å sette renten videre ned, og kommer i månedene fremover til å se mindre på inflasjonen, og mer på effekten krisen har på realøkonomien. Målet er å bidra til å dempe krisen ved å sette ned styringsrenten.

  Økonomene i Handelsbanken tror nå at desember-tallene, som kommer rett over nyttår, kommer til å vise en enda lavere prisvekst.

- Vi kommer til å se et enda større fall i desember, når man tar i betraktning alt salget før jul, skriver Handelsbanken i en oppdatering.

Handelsbanken venter et rentekutt på 1,25 prosentpoeng på rentemøtet neste onsdag.

Klart på nedsiden
 - Det var overraskende lavt og er klart på nedsiden av forventningene. Tallene gjør det enklerere for Norges Bank til å kutte renten kraftig på rentemøtet neste uke, sier makroøkonom Knut A. Magnussen i DnB Nor Markets til DN.no.

DnB Nor holder på sin prognose om et rentekutt på ett prosentpoeng på rentemøtet onsdag neste uke.

- Tallene idag øker sannsynligheten for et kutt på ett prosentpoeng, men vi kan ikke utelukke at det kan bli enda større, sier han.

Strømprisene trekker ned
Den viktigste faktoren til nedgangen var prisutviklingen på elektrisitet. Mens prisene for elektrisitet inkludert nettleie gikk opp med 29,3 prosent fra oktober til november i fjor, falt de i år 1,9 prosent.

Prisene på drivstoff og smøremidler bidro også til nedgangen i tolvmånedersveksten. Også prisene på matvarer, teletjenester og klær presser prisveksten ned.

  - Det var svake tall overalt, med kraftig fall i matvarer. I sum gir dette et bilde av svakere etterspørsel og at nedgangen i inflasjonen kan komme raskere enn det Norges Bank hadde skissert, og gjør det også lettere for dem å ta renten raskere ned, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea til DN.no.

Nordea holder på sin prognose om et rentekutt på 0,75 prosentpoeng på rentemøtet.

- Risikoen for at det blir mer har jo økt, men dette er fortsatt bare ett tall, sier han.

Tolvmånedersveksten i konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og uten energivarer (KPI-JAE) var 2,7 prosent i november mot 3,3 prosent i oktober. Fra oktober til november falt KPI-JAE med 0,3 prosent.

På forhånd var det ventet at KPI-JAE skulle stige 3,1 prosent på årsbasis, ifølge estimater fra TDN Finans.

Les om tallene forrige månede: Kraftig prisvekst (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.