- Å være flink til å starte opp ting, er ikke det samme som å ha ledelseskompetanse til å styre videre med en større stab, sier Harald Martin Gjøvaag, som startet arkitektkontoret Alliance arkitekter i 2005.
Gründeren er i ferd med å finne ny daglig leder.
- Jeg hadde ikke i meg å lede gjengen jeg hadde ansatt. Det er et kompetansefelt som ligger langt utenfor det jeg lært på arkitekthøyskolen, sier han.
Gjøvaag skaffet seg en daglig leder like etter oppstarten, men nedbemanning i forbindelse med finanskrisen tvang ham tilbake i sjefsstolen, som han nå er mer enn klar for å overlate til noen andre, for å kunne fokusere på faglige utfordringer igjen.
- Når det går bra, og bedriften vokser, ender man opp med å jobbe med økonomi, personal, administrasjon og brannslukking, i stedet for å gjøre det som var utgangspunktet, sier Gjøvaag, som startet for seg selv for å kunne lage den arkitekturen han ønsket.
- "Fårete" mål
- Det er utallige eksempler på medarbeidere med spisskompetanse som blir middelmådige når de blir satt til å lede sin avdeling. Her er det tydeligvis lurt å tenke seg godt om før man setter seg hårete mål, sier Tim Rosenkilde, daglig leder i karriere- og omstillingsselskapet Jobbprat.
Han opplever til stadighet at ansatte går med en ukritisk drøm om å bli leder.
Da setter de seg ikke bare hårete, men også "fårete" mål, ifølge Rosenkilde.
- Det er en utbredt oppfatning at det eneste saliggjørende for karrieren er å ende opp som leder. Man drømmer om ære og makt, men legger lite vekt på om man egner seg eller er motivert for oppgavene som en leder faktisk må utføre, sier jobbeksperten.
Les også: Matcher du og jobben? og Er du den fødte sjef?
Feil personer vil bli ledere
Undersøkelser har vist at færre vil bli ledere, men Tim Rosenkilde opplever ofte at feil mennesker vil bli ledere:
- Vi har blitt fostret opp til å tro at lederansvar betyr det samme som vellykkethet, og vi vil jo naturligvis gjerne være vellykket alle sammen. For en del kan imidlertid målet om å bli leder skygge for andre mål som kunne vært mer spennende og riktig for oss. Det klassiske eksempelet er "superselgeren" som til slutt får tilbud om sjefsstillingen, men som ender opp som en demotivert og dårlig leder. Grunnen kan rett og slett være at selgeren er god til å jakte ordrer, men svært dårlig til å organisere andre mennesker, forklarer han.
- Å velge fra seg et overordnet ansvar til noen som har ledelse som fag kan være veldig vanskelig for noen. Men når det er sagt er det enormt viktig å tørre å gjøre det. Det er kanskje et like viktig valg som å starte egen bedrift, sier Gjøvaag.
- Flere ”startere” brenner seg nok litt, fordi de ikke hoppet ned i tide, mener han.
- Ikke se deg blind på status
Sjefsdrømmen kan også ha utspring i ønsket om status eller penger, og ikke en kritisk gjennomgang av hva som passer for den enkelte, mener karriererådgiver Tim Rosenkilde.
Ikke se deg blind på titler, status eller godtgjørelse, er rådet hans.
- Bruk heller tid til å virkelig sette deg inn i hvilke oppgaver som du synes er gøy, utfordrende, gir mening - og som du mestrer. Ta for deg én og én arbeidsoppgave eller et ansvarsområde du har hatt, og evaluér dem én etter én. Velg ut de arbeidsoppgavene som tiltaler deg mest og gir mest energi. Gjør du det, er det mye lettere å stake ut noen hårete mål som faktisk bringer deg i riktig retning for nettopp deg, oppsummerer Tim Rosenkilde.
Kanskje blir konklusjonen at en lederjobb er helt feil for din karriere.
- Alle hårete mål bør uansett starte med at du kjenner deg selv og vet hva som er riktig for nettopp deg, sier Rosenkilde.
Les også: 10 tegn på en suksessrik sjef
Sjefens største svakhet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.