Nesten åtte av ti ledere sier at om man er dyktig og uvurderlig nok for bedriften får man tilbud om fast ansettelse. Og like mange ansatte mener dette stemmer.
Det viser en landsdekkende arbeids-
markedsundersøkelse Respons analyse har utført for bemannings-
byrået Proffice.
- Dette stemmer overens med de erf#229ene vi har. 30 prosent av de stillingene vi leier ut ender i fast ansettelse, sier administrerende direktør Per Bergerud i bemanningsbyrået Proffice.
- Best tjent med et fleksibelt arbeidsliv
43 prosent av bedriftslederne vil ansette folk i midlertidige stillinger i 2010, men det er usikkert om det er en økning i forhold til 2009.
- Norsk arbeidsliv er best tjent med et fleksibelt arbeidsliv, ikke minst om vi skal være konkurransedyktige internasjonalt, sier Bergerud.
Bedriftsledere vil heller ha mykere enn strammere regler når det gjelder bruk av midlertidig ansatte, og offentlig sektor planlegger flere midlertidige ansettelser enn privat.
- Dette er jo et paradoks, for ledere i offentlig sektor er i mye større grad for en innstramming av lovverket som regulerer denne typen arbeidskraft, poengterer Bergerud.
På spørsmål om de ønsker en endring av lovverket som regulerer bruk av midlertidig ansatte, svarte lederne slik:
- 29 % Ja, reglene bør mykes opp
- 27 % Kjenner ikke lovverket godt nok til å ha en formening.
- 26 % Ønsker ingen endring av lovverket
- 12 % Ja, reglene bør strammes
- Gir flere arbeid
Grunnet usikkerheten i markedet mener Bergerud at det er forståelig at bedriftene kvier seg for å oppbemanne med for mange faste stillinger.
- I slike tider kan et fleksibelt arbeidsliv utgjøre forskjellen mellom videre vekst og kroken på døren for en bedrift, sier Bergerud.
56 prosent sier at tilgang til midletidige ansettelser vil kunne bidra til at bedriften utvider arbeidsstokken.
- Fleksibel arbeidskraft gir flere arbeidstakere muligheter til arbeid, sier Bergerud.
65 prosent av lederne mener det er bedre å ha så mange som mulig i jobb – selv om det er snakk om midlertidig – fremfor å stenge dem ute fra arbeidslivet fordi fremtiden er usikker og man ikke kan tilby fast ansettelse.
- Samfunnsøkonomisk er det et veldig viktig virkemiddel at bedriftene har fleksibilitet i egen arbeidsstokk for å kunne takle usikkerhet i fremtiden og man ikke kan tilby fast ansettelse, mener Bergerud.
93 prosent av de ansatte svarer at de heller vil være midlertidig ansatt, enn uten noen jobb i det hele tatt.
- Det å være midlertidig ansatt assosieres gjerne med ord som belastning, frustrasjon og utrygghet. Det er en sannhet med modifikasjoner. Over halvparten av de spurte ansatte i vår undersøkelse er eller har vært midletidig ansatt. Og 32 prosent av disse mener livskvaliteten i denne perioden var god fordi de hadde en jobb de likte og hvor de utviklet seg, sier Bergerud.
28 prosent merket ikke noen endring.
- Fast jobb er målet
Tre av fire spurte arbeidstakere mener det å være midlertidig ansatt er å en god mulighet til å forsøke seg i flere bransjer og bedrifter før man bestemmer seg for hva man vil gjøre mer permanent. 82 prosent mener midlertidig ansettelse gir gode muligheter for å vise seg frem, samt at det er et godt utgangspunkt for å fast ansettelse.
- Mange, særlig unge, vet ikke hva de ønsker å drive med – da er dette en god mulighet til å finne ut av det, mener Bergerud.
Likevel mener 86 prosent av de ansatte mener at det å bli fast ansatt alltid er et mål.
Les også:
- Arbeidsmoralen er fallende
<b>De 10 største jobbintervju-tabbene</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.