En ny oljealder er under oppseiling i Norge.
For etter det massive Johan Sverdrup-funnet tidligere i år, har alle prognoser måttet slettes. Oljen kommer til å overleve oss alle.
Men den raske takten på norsk sokkel legger også press på tradisjonell, konkurranseutsatt industri - og den lenge diskuterte todelingen av norsk økonomi kan forverre seg.
- Er økonomien for sterk, er fremtiden for lys, er aktivitetsnivået for høyt? I andre land vil slike spørsnål se ut som en spøk, sa Helge Lund under årets Pareto-seminar.
- Vi har en diskusjon nå. Kritikken går på at industrien ødelegger for andre. Mange etterspør at regjeringen bremser utviklingen (...) Da vil samfunnet vårt vil miste enorme verdier, sa han.
- Er du overrasket over det negative fokuset Johan Sverdrup har ført med seg?
- Jeg er ikke overrasket, men jeg tror at vi må har mer refleksjon rundt at grunnen til at Norge er i en helt annen situasjon enn nesten alle andre land i verden, er at vi har en veldig sterk olje- og gassindustri, sier han til DN.no på årets Pareto-seminar.
- Vi må tenke på olje- og gassvirksomheten som en styrke, og ikke en svakhet. Vi må ikke redusere denne virksomheten, eller utsette den for unødig risiko.
Ingen øy
Han mener det er viktig at man ikke tenker på denne industrien som en isolert øy, men at den er del av et globalt marked og en global industri.
- Olje- og gassindustrien er en enorm driver av kompetanseutvikling og innovasjon som kan få betydelig positive effekter for resten av økonomien. Man bør tenke på det som en katalysator for å løfte kunnskapsnivå og teknologi.
- Så dere ødelegger ikke for alle andre?
- Vi har et ansvar for å hele tiden jobbe stenhardt for å forbedre vår effektivitet og konkurransedyktighet.
Han peker på at det ikke bare er i Norge man opplever oljeboom nå.
- Dette er ikke et norsk fenomen som må bli håndtert i det perspektivet.
Glad for statsminister-støtte
Han tror at utfordringen i norsk økonomi er best møtt på tradisjonelle måter, ved å tilpasse penge- og finanspolitikken.
- Dette må ikke være bransjespesifikt, og derfor var jeg glad for at Stoltenberg var veldig klar på dette tidligere denne uken, sier han, og viser til et intervju med Stoltenberg i DN tidligere denne uken.
- Denne regjeringen har gjort mye for å legge til rette for vekst i oljeindustrien (...). Det har vi gjort med den hensikt å skape aktivitet. Og da kan vi ikke etterpå klage på at det blir aktivitet, sa Stoltenberg til DN.
Les også: Stoltenberg ber alle glede seg over den norske oljesuksessen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.