- Man skal aldri undervurdere amerikanske politikeres evne til å sparke bein under seg selv. Det er alltid en risiko når politiske beslutninger tas, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities.
USAs finansdepartement uttalte fredag kveld at de har igangsatt ekstraordinære tiltak for å fortsette å dekke sine utgifter etter at gjeldstaket som Kongressen har fastsatt, var nådd. Sist gjeldstaket måtte heves, endte det med at deler av den føderale staten ble stengt i 16 dager slik at hundretusener av offentlig ansatte måtte permitteres.
Andreassen mener muligheten for en låst situasjon nå er mindre, og at en budsjettkonflikt nå vil være vanskelig for politikerne å rettferdiggjøre.
- Det burde være lettere å komme til enighet nå enn på svært lang tid, fordi underskuddet er såpass redusert; de trenger ikke gjøre så mye. Men dette er et spill der flere ting ligger i potten. Det er det politiske spillet som gjør at de ikke blir enige, sier han.
Han forklarer at republikanerne for eksempel kan finne på å stille krav for å gi tommel opp til økning av gjeldstaket.
LES OGSÅ: USA har nådd gjeldstaket
Tidligere denne uken gjorde presidenten i Representantenes hus, John Boehner, det klart at USA ikke skal misligholde gjelda. Andreassen tror imidlertid det kan oppstå en situasjon der Kongressen overskrider fristen med noen dager - før enighet nås.
- Faren for en alvorlig budsjettkonflikt er liten. Det materielle grunnlaget er ikke der, sier han.
Fredag sa flertallslederen Eric Cantor at de har satt av litt plass på kalenderen neste uke til en mulig avstemning om å heve gjeldstaket, som nå er på nesten 17.300 milliarder dollar.
Republikanerne vil tape
Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets mener det er den ene fløyen som vil tape dersom en ny budsjettkonflikt oppstar
- Det er republikanerne som vil tape på en ny runde med store gjeldsforhandlinger i Kongressen. Det er dårlig økonomistyring å motkjempe en økning i gjeldstaket, sier Juel til DN.no.
Sjeføkonomen peker på at republikanerne allerede har tapt store slag, som for eksempel kampen om Obamacare.
LES OGSÅ: IMF ber USA heve gjeldstaket
- Det viktigste spørsmålet i forhandlingene nå, er hvor mye gjeldstaket skal heves med, sier han, og legger til:.
- Det er fair å si at Obama-administrasjonen ikke har opptrådt klokt i gjeldsforhandlingene. De har ikke vært flinke nok til å forhandle med kongressen de siste årene. Det skal også sies at det amerikanske systemet for å vedta gjeldstak er et håpløst system, sier Juel.
Juel forklarer at demokratene opptrådte ganske likt da de var i opposisjon, selv om deler av republikanerne er «langt mer rabiate» enn det demokratene noensinne har vært.
- Alt tyder på at Obama får gjennomslag for en ubetinget heving av gjeldstaket. Det vil likevel ikke komme med stor glede fra republikanernes side. Særlig Tea-party-bevegelsen opptrer som om de ikke forstår konsekvensene deres handlinger kan føre med seg, sier han.
LES OGSÅ: <i>USAs statsgjeld over 17.000.000.000.000 dollar</i>
Kostbar konflikt
Budsjettkrisen i fjor høst ble en dyr affære.
Nedstengningen i de 16 dagene fra 1. oktober førte ikke bare til at de mange statsansatte gikk nærmere tre uker uten lønn. Krisen kostet amerikanske skattebetalere dyrt.
Standard & Poor's anslo at krisen kostet 24 milliarder dollar, som tilsvarer nær 144 milliarder norske kroner.
Sommeren 2011 var USA bare dager unna et mislighold av statsgjelden etter en nesten identisk konflikt om budsjettet og gjeldstaket. Standard & Poor's svarte den gangen med å nedgradere USAs kredittverdighet fra toppratingen på AAA.
LES OGSÅ: IMF ber USA heve gjeldstaket (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.