Regjeringskoalisjonen i Hellas gir seg selv en ekstra dag til å vurdere nye smertefulle sparetiltak som kan redde landet fra konkurs. Den tyske statsministeren ber grekerne bestemme seg.
Lederne for de tre partiene i den greske koalisjonen så ikke ut til å bli enige mandag. Ifølge en kunngjøring fra statsminister Lukas Papademos' kontor var et møte om saken som skulle vært holdt mandag, utsatt til tirsdag.
– Jeg kan ærlig talt ikke forstå at én ekstra dag kan være til hjelp. Det haster med å få løst denne saken, for mye står på spill for hele eurosonen, sa Tysklands statsminister Angela Merkel på en felles pressekonferanse med Frankrikes president Nicolas Sarkozy i Paris mandag.
Les også: Krever gresk lydighet
«Må løses»
– Jeg er enig med Merkel i at denne saken nå må løses én gang for alle. Grekerne har gitt oss løfter, og de bør være svært nøye med å holde det de har lovet, for de har egentlig ikke noe annet valg, framholdt den franske statssjefen.
Statsminister Papademos hadde gitt koalisjonspartnerne frist til midt på dagen mandag med å akseptere kravene fra EU, Det internasjonale pengefondet (IMF) og Den europeiske sentralbanken (ECB). Men denne fristen måtte altså forlenges med ett døgn.
– Jeg tror de kommer til å klare til å finne en løsing, alle parter vil tape på en konkurs. Det pågår et tøft politisk spill, og tidsfristene er en del av det, sier sjeføkonom Carsten Brzeski i banken ING til NTB.
– Konkursspøkelset blir brukt som pressmiddel fra begge sider. Magefølelsen min sier at det er tid til midten eller slutten av februar.
Snu trenden
Flere av eurolandene med problemer har de siste ukene hatt en utvikling bort fra den akutte krisen. Lånerentene til blant annet Italia og Spania har gått markant ned. En gresk konkurs vil kunne føre til ny panikk i finansmarkedene, snu den gryende positive utviklingen og true Hellas' plass i eurosonen.
– Det vil umiddelbart snu den positive trenden i Italia og Spania siden nyttår. Det vil gjøre mye mer økonomisk skade i de to landene enn kostnadene av et nytt lån til Hellas, sier Brzeski.
En konkurs vil også blåse nytt liv i spekulasjoner om en gresk exit fra eurosonen.
Pandoras eske
Hellas må ha nye lån for å betale gjeld på 111 milliarder kroner som forfaller 20. mars. Siden Hellas ikke nådde budsjettmålene i 2011, krever den såkalte troikaen av internasjonale långivere at grekerne vedtar enda større kutt i revidert budsjett for 2012.
Parallelt med forhandlingene med troikaen fortsetter den svært vanskelige dragkampen med landets private kreditorer om nedskriving av gjeld.
Josef Ackermann i Deutsche Bank har advart om at dersom disse forhandlingene ikke lykkes, vil det kunne åpne «en Pandoras eske» i eurokrisen, skriver Financial Times.
35 prosent kutt
Greske aviser skriver mandag at blant kravene troikaen stiller, er kutt i minstelønnen fra 750 til 600 euro i måneden, samt et kutt på 35 prosent i tilleggspensjoner. Långiverne krever også lønnskutt på rundt 25 prosent i privat sektor, ifølge FT.
– De ber om mer resesjon en dette landet kan klare, sier Antonis Samars, leder for sentrum-høyre-partiet Nytt Demokrati.
Resesjon er negativ vekst i flere kvartaler på rad.
Manglende fremgang i gjennomføringen av sparetiltakene har skapt sinne og frustrasjon hos Hellas' EU-kollegaer, melder Reuters.
De to største fagforbundene i Hellas har kunngjort en 24-timers generalstreik tirsdag i protest mot sparetiltakene EU, IMF og ECB krever. (©NTB)
Les også:
<b>Frykten øker for Hellas-konkurs</b>
<b>Hellas kan bli kastet ut i kaos</b>
<b>- Tiden i ferd med å renne ut for Hellas</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.