Ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA) vil Statoil neppe bli arbeidsledig med det første. Fossilt brennstoff vil fortsatt stå for tre-fjerdedeler av veksten i verdens energietterspørsel i 2035, ned fra dagens nivå på 82 prosent, ifølge byråets prognoser.
company:stl
Det gjør også Statoil-sjef Helge Lund trygg på at han må fortsette å lete.
- De som hevder at vi bør avslutte letingen, høste fra eksisterende felt og sette en stopper for nye muligheter, forbereder seg i beste fall på en fremtid som ikke eksisterer - eller som bare kan opprettholdes for noen få. I verste fall er det en tilnærming som vil forhindre en bedre og lysere framtid for millioner av mennesker, sa Lund på Statoils og Olje- og energidepartementets høstkonferanse i Oslo mandag denne uken.
Han fremhevet naturgassens stadig viktigere rolle, ettersom mer gass til erstatning for kull i energimiksen vil bidra til en utslippsreduksjon på rundt 50 prosent.
- Den er billig, ren, og den er tilgjengelig, sa Lund
- En gylden mulighet
Statoilsjefen har sagt det samme mange ganger før. Men tross de åpenbare miljømessige fordelene sammenlignet med kull, skjer omstillingene sakte.
- Den kan også være bevis på at det ikke finnes én enkel løsning for energi- og tidsdilemmaet, men mer gass på bekostning av kull i energimiksen peker seg fortsatt ut som en gyllen mulighet for å redusere utslippene, også i det korte bildet, sa Lund.
- Et mysterium
Senere, under paneldebatten i etterkant, avbrøt han konferansier og BBC-journalist Mishal Husain i sin spørsmålstilling, for å understreke poenget.
- Fra tid til annen opplever jeg at vi jobber på de mest komplekse løsningene, og at den optimale løsningen er å bruke en enklere løsning. Gassen, i våre øyne, er der, den er tilgjengelig, den er billig, og teknologien er der, og den kan svært fort erstatte kull. Så for meg, er det et mysterium at det ikke har skjedd tidligere, og det er på dette området både politikere og bransjen kan gjøre det største fremskrittet de neste årene, sa Lund.
Les også:
IEA-sjef om Iran-avtalen: - For tidlig til å trekke noen større slutninger
Statoil setter Bressay-utvikling på vent
Statoil på liste over klimaverstinger (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.