Statoil melder i dag om funn i Skavl-prospektet nær Johan Castberg-funnet i Barentshavet. Boringen var den tredje av fire forsøk på å finne tilleggsressurser og er blitt omtalt som svært lovende av Helge Lund.

Det ble funn, og dermed tilleggsressurser til Castberg, men spørsmålet er om det holder.

- Boringen klassifiseres som et funn, men de annonserte volumene er veldig små, skriver SEB-analytiker Lars-Henrik Røren i en oppdatering.

Han peker på at det største reservoaret som er funnet er av dårlig kvalitet og det andre har mindre olje enn ventet. Konklusjonen er en skuffelse, mener SEB.

- Dette er en skuffelse for hele området. Som et enkeltstående funn er 20-50 millioner fat for lite til å bli produsert, men slik vi ser det kan det bli tilknyttet et eventuelt Castberg-felt, skriver SEB, men legger til at de mener funnet har lite å si for økonomien i Castberg-utbyggingen, og at investeringsbeslutningen der er like usikker som før funnet.

- Hjelper
Arctic-analytiker Trond Omdal har tro på at det blir en utbygging på Johan Castberg-feltet og teller alle tilleggsressurser som positive.

- Det er klart dette hjelper, sier analytiker Trond Omdal om de 20-50 millioner fatene Skavl inneholder.

I mai utsatte Statoil datoen for konseptvalg med ett år, til 2015. Annonseringen kom overraskende lenge før beslutningen egentlig skulle tas og årsaken var sammensatt. Men meldingen kom like etter at den rødgrønne regjeringen meldte om endringer i skatteregimet som vil ramme prosjektet.

- Det er klart at med en oljepris på 85 til 90 dollar fatet, som nok er det Statoil regner med, så er prosjektet marginalt. Statoil ville tilkjennegi at de nye skattereglene gjorde det enda mer marginalt. I tillegg lå det en indikasjon i meldingen om at funnet er i nedre del av estimatet på 400-600 millioner fat, sier Omdal.

Spørsmålet, mener Omdal, er om Statoil vil foreslå en offshore-løsning eller et landanlegg, og om de eventuelt vil klare å oppnå endrede skattebetingelser for et landanlegg.

- Vi venter at det kommer en plan for utbygging i 2015 med en sannsynlig oppstart i 2020, sier Omdal. Det er noe senere oppstart enn Statoil selv har anslått.

- Ikke stort nok
Analytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier mener det er lite grunn til å slå på stortrommen for dagens funn.

-Jeg tror ikke dette funnet alene påvirker investeringsbeslutningen til Statoil, sier John Olaisen.

Han peker på at dette i seg selv ikke er stort nok til at man kan konkludere med utbygging, og at det burde vært rundt tre ganger så stort for at en beslutning isolert sett skulle bli tatt.

-Jeg synes dette er nokså nøytralt. De to forrige funnene var gass, så det er derfor positivt at dette er olje, men det er likevel ikke stort nok til at man kan slå på stortrommen, sier Olaisen til TDN Finans.

Statoil: Endrer ikke tidsløp
Statoil sier dagens funn ikke endrer på tidspunktet for når de tar konspetvalg for Johan Castberg.

- Dagens funn er et positivt resultat, men det endrer ikke på når vi tar konseptvalg for Johan Castberg, sier pressetalsmann Ørjan Heradstveit i Statoil til TDN Finans mandag.

Han sier det er positivt å få tilleggsressurser som dette i en tid Statoil jobber med å modne ressursbasen og ikke minst feltutviklingsplanen i prosjektet.

Statoil har tidligere kommunisert at de vil ta konseptvalg for prosjektet en gang i 2014.

Les også:
Funnet som kan gi utbygging i Barentshavet

<b>Statoil kan finne Castberg-svar på Skavl</b>

<b>Statoil skuffet over gassfunn</b>

<b>Statoil vil utsette Johan Castberg-prosjektet</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.