- Dette er en klassisk markedssvikt. BP hadde ingen å ringe til da lekkasjen på havbunnen var et faktum, og det er de ikke vant til, sier oljekonsulent Hans Henrik Ramm til DN Energi.

Bransjeguruen mener løsningen er å bygge opp et kunstig marked, og spår nye muligheter for oljeserviceselskapene. En god modell å følge for den internasjonale oljebransjen er oppbyggingen av både kystberedskap og brønnteknologiske sikkerhetsløsninger i Norge.

Ingen så behovet
- Hadde du spurt Frederic Hauge om dette før ulykken skjedde, så tror jeg ikke engang han hadde sett at det var et teknologihull her. Men nå ser alle det. Skal man dekke det for fremtiden, så må man bygge opp markedet, sier han.

Oljeservicemarkedet er globalt og gigantisk. Under store, kjente selskaper som Schlumberger og norske Aker Solutions florerer det av små selskaper som er grunnlagt på oppfinnelsen av en teknologisk løsning eller en liten del av utstyret som brukes. Men selv i denne veletablerte bransjen skjer det altså ting ingen hadde tenkt på å lage løsninger for.

- Markedet er jo egentlig enormt. Men det er åpenbart ingen som har svaret på lekkasjer på havbunnen, fordi det skjer så sjelden. Hvis man hadde hatt løsningen for noen uker siden, ville BP trolig vært villig til å betale mellom 20 og 30 milliarder dollar for det, sier Ramm, og tar det som bevis på at ingen sitter og knuger på en genial oppfinnelse.

- Men det er ingen selskaper som kan drive utvikling på egen regning, og så vente på at behovet kommer. Man kan jo heller ikke teste det eller sette ut et piltoanlegg. Det er ingen som vil sette fyr på en rigg for å se om det fungerer, konstaterer han.

- Still krav til lagret beredskap
Han mener Norges oppbygging av markeder for brønnteknologi og for beredskap langs kysten er gode eksempel for hvordan man kan bygge opp et marked for tekniske løsninger på problemene BP nå står overfor.

- Hittil har fokuset vært på å redusere risikoen for ulykker ved å lage barrierer og ventiler, og det må sees på som svært vellykket hittil.

Men denne ene gangen sikkerhetsventilene ikke virket er nok til å sette hele bransjen i vanry.

- Man må gjøre det samme som man har gjort med lenser. Man må stille krav til beredskapslagring og dermed etablere et kunstig, kontinuerlig marked for løsninger på lekkasjer på havbunnen, sier Ramm.

Les også: Oljesøl har kostet BP 10 mrd. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.