Markedsaktører over hele over er nervøse for at Hellas ikke skal klare å håndtere den enorme statsgjelden og budsjettunderskuddet. Men der noen får magesår av å tenke på det, ser andre muligheter.
- Jeg tror det kan være et veddemål det kan være verd å ta, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i First Securities, til DN.no.
Veddemålet Andreassen snakker om er å investere i gresk statsgjeld. Markedet mener det er stor risiko for at den greske staten ikke klarer å håndtere den greske statsgjelden, og krever høy rente for å låne ut penger til den greske staten.
Renten på tiårige greske statsobligasjoner har nå steget til 11,90, høyere enn det var før Hellas fikk krisehjelp fra det europeiske stabilitetsfondet i mai.
Det er regnet som en relativt trygg investering å sette pengene sine i tysk statsgjeld, og rentene der er til sammenligning på 2,66 prosent.
Har tatt høyde for risikoen
Andreassen tror markedet har åpnet en luke for den som tør.
- Nå får du kjøpt gresk statsgjeld svært billig. Det er allerede priset inn at risikoen for reforhandling er stor og at det blir nedskrivning av verdiene, sier Andreassen.
Han tror at det godt kan komme nedskrivninger av greske verdier.
- Men jeg tror det kan være lurt å vedde mot. For det første er det ikke sikkert at det blir nedskrivning, og for det andre er det priset inn nedskrivning allerede. Men selvsagt er det en risiko der, nedskrivningene kan bli større, sier sjeføkonomen.
Kun for de spekulative
Arctic-analytiker Halvor Hoddevik sa i forrige uke at det, høy avkastning til tross, kun er de spekulativt interesserte aktørene og de mer profesjonelle, formuende investorene som velger å gamble på dette området.
- Den høye avkastningen skyldes høy frykt for at statene skal gå konkurs. Dette er ikke en risikofri gevinst. Det er overhodet ikke et sikkert veddemål, sa Hoddevik.
Les: - Høy frykt for at statene skal gå konkurs
Hvis du skal låne penger til den greske stat på tre års basis, får du den høyeste avkastningen i Europa på 13 prosent. Tilsvarende prosenter er 6,5 i Irland, fem i Portugal, tre i Spania og 2,59 i Italia; dersom du investerer i tre år.
- Det er rett som han sier, dette er ikke gratispenger, sier Andreassen.
Ikke noe for oljefondet
Det norske oljefondet er blant dem som har gått motstrøms og satt penger på det andre mener er en risikabel investering. Oljefondet har fått kritikk for å ha beholdt sin eksponering mot den greske statsgjelden, men har så langt ikke fått noen smell.
Andreassen tror ikke at oljefondet bør investere i greske statsobligasjoner.
- For oljefondet er det skummelt å gjøre det, for det er for tungt for dem å tape, sier Andressen.
Hellas trenger pengene!
For noen uker siden ble det kjent at svenske Swedbank kjøper First Securities, og at First-eierne dermed får 550 millioner kroner på deling.
Aksjestrateg Peter Hermanrud mottar 23 millioner kroner, og sa til DN at det fristet å plassere pengene i greske statsobligasjoner
- Jeg kommer nok til å investere det meste. Mye i aksjefond og eiendom. Oslo Børs har steget, men er fortsatt bare midt på treet verdsettelsesmessig. Så kommer jeg kanskje til å kjøpe greske statsobligasjoner. Det er noe jeg har tenkt på og hatt lyst til i det siste, sa Hermanrud.
Andreassen tror altså ikke at det er noen dum plassering.
- Og så tror jeg at Hellas nok kunne ha mer bruk for pengene enn en overbetalt norsk megler, spøker Andreassen.
Han mottar selv 12 millioner kroner på oppkjøpet.
Les også: Frykten slipper ikke taket
- Høy frykt for at statene skal gå konkurs
- Vannskillet går ved Spania (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.