Den belgiske økonomiprofessoren og eurosoneeksperten Paul de Grauwe frykter at gjeldskrisen i Europa bare har tatt en pause, skriver Finansavisen.
Han mener løsningen EU omsider valgte, med Den europeiske sentralbankens (ESB) treårige billiglån til bankene, er både dyr og ineffektiv, selv om det kan ha hindret at alt kollapset.
Økonomiprofessoren mener den overlegent billigste og mest effektive måten å løse krisne på ville vært at ESB kjøpte statsobligasjoner direkte fremfor å hjelpe bankene direkte.
Paradoks
- Det er vanskelig å forstå at det er akseptabelt for tyskere å hjelpe en bank som har vanskeligheter, men ikke et land, sier de Grauwe til Finansavisen. Han synes faren for å belønne bankenes risikable adferd er glemt.
Paul de Grauwe sier paradokset nå blir at ESB har bidratt til å finansiere de trading-deskene som kan spekulere mot euroen.
Professoren er ikke i tvil om hva som kommer til å skje videre, og hva som kan avhjelpe krisen.
- Enten kommer veksten tilbake, eller nye kriser, sier de Grauwe til avisen.
Les også:
Frykter EU-lederne kaster bort muligheten
EU: Det haster med Hellas-avtale
Dr. Doom tror eurosonen kollapser
Cameron mener Tyskland må ofre mer
Fitch nedgraderer fem euroland
ESB punget ut 50 milliarder euro til italienske banker
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.
- EU redder banker, ikke land
En av Europas fremste eksperter på eurosonen er lei av at EU berger banker og ikke land.
Publisert: Oppdatert: