Den norske kronen har de siste dagene steget til sitt sterkeste nivå på mange tiår. Ikke siden perioden før devalueringen av kronen i 1986 har den handelsvektede kronekursen vært sterkere.
Rente- og valutastrateg Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities tror likevel at kronen fortsatt har mye å gå på.
- Jeg tror det er mer sannsynlig at kronen går mer enn at det hele var ferdig med gårsdagens bevegelse, sier Wilhelmsen til DN.no.
Forutsetningen er at verden ikke opplever et nytt sjokk på linje med kollapsen i finanssystemet høsten 2008. Men dersom markedet fortsetter å rette oppmerksomheten mot de statsfinansielle problemene i Europa vil kronen fortsette rallyet, tror First-analytikeren.
- Når statsgjeld er i fokus er det ikke til å komme bort i fra at Norge ser fantastisk ut. En generell bekymring for statsfinansiell krise, som bidrar til nedgang på børsene, kan i seg selv skape økt interesse for den norske kronen, sier Wilhelmsen.
- Historisk bunn innenfor rekkevidde
Selv om det ikke er Wilhelmsens hovedscenario, mener han det slett ikke er utenkelig at kronen kan gå under den historiske bunnen på 7,22 kroner for en euro fra januar 2003. Lavere kronekurs betyr en sterkere krone, siden man betaler mindre for en euro desto lavere kursen er.
- Jeg synes ikke vi kan si at det er helt utenfor rekkevidde etter bevegelsene vi har sett i det siste. Vi fikk 20 øre og vel så det igår. Det er ikke så langt ned før vi er på 7,20-tallet. Det er klart innenfor mulighetsområdet, sier Wilhelmsen.
I dag har kronen handlet mellom 7,48 kroner for en euro på det sterkeste og 7,57 på det svakeste.
- Og så er spørsmålet om vi kan komme til å se sekstallet. Skal man dømme etter hvor mye sveitserfrancen gikk, så kan man ikke utelukke det heller, sier Wilhelmsen.
Sveitsisk stopp
Fra nyttår og frem til toppnoteringen 10. august gikk sveitserfrancen hele 18 prosent sterkere mot euro. Den norske kronen har på sin side bare styrket seg i underkant av tre prosent siden nyttår.
Den sveitsiske valutaen var ansett som en trygg havn inntil den sveitsiske nasjonalbanken tirsdag satte en effektiv stopper for videre styrking da den innførte en maksimal vekslingskurs mot euro. Den sveitsiske intervensjonen utløste dermed et etterspørselsrush etter norske kroner.
Mange har pekt på at forskjellene mellom sveitiske og norske finansmarkeder vil hindre at kronerallyet får samme dimensjoner som rallyet i sveitserfrancen. Blant annet er norske kroner en langt mindre likvid valuta enn den sveitsiske francen. Dessuten finnes det få underliggende eindeler, som statsobligasjoner eller andre gjeldsinstrumenter, som internasjonale investorer kan plassere kronene i her til lands.
Wilhelmsen mener dette likevel ikke nødvendigvis er et sterkt motargument for videre kronestyrking.
- Vi så også i 2002 at kronen gikk fra rundt åtte i begynnelsen av 2002 til 7,22 på slutten av året. Vi har sett slike bevegelser før, minner Wilhelmsen om.
Risikabelt veddemål
Samtidig peker han på at det vil være risikabelt for investorer å gå inn med så store volumer som trengs for å få kronen til å gå under syv mot euro. Tidligere har det vist seg at det kan bli svært trangt ut døren når markedet først begynner å miste troen på den norske valutaen.
Og Wilhelmsen tror uansett ikke at kronen vil bli liggende lenge på et slikt nivå.
- Vi blir ikke liggende der lenge. Da kommer Norges Bank til å reagere, sier Wilhelmsen.
Kan vurdere verbal intervensjon
Valutaanalytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets tror sentralbanken foreløpig tar utviklingen i kronen med forholdsvis stor ro. Nordea-analytikeren tror vi må se at kronen holder seg på veldig sterke nivåer over litt tid før sentralbanken virkelig begynner å bekymre seg. Han minner likevel om at situasjonen i dag ser helt annerledes ut enn da sentralbanken la frem den nåværende renteprognosen i slutten av juni.
- Vi har høyere rente enn de så for seg da, vi har veldig mye sterkere krone og vi har en verden som ser skrekkelig mye mørkere ut. Jeg sier ikke at vi kommer til å få et rentekutt, men som sentralbank er det naturlig at man går i retning av å vurdere noe slikt, sier Eek-Nielsen.
Før den tid eventuelt kommer kan sentralbanken nøye seg med å gjøre det som ofte omtales som en verbal intervensjon, det vil si å forsøke å snakke ned verdien av kronen. Ifølge Eek-Nielsen har dette mange ganger tidligere vist seg å fungere.
- Når de sier at kronen er for sterk til at de kan gjøre noe, så pleier kronen å svekke seg. Men det er klart at det er mye rart som pleier å fungere som ikke har fungert de to siste dagene, sier Eek-Nielsen.
Les også:
<b>- Tilnærmet kaos</b>
<b>- Renteprognosen gjelder ikke lenger</b>
<b>Nå stuper gullprisen</b>
<b>Svekket sveitserfranc kan gi kronerush</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.