Statsministre og presidenter fra verdens åtte rikeste land møttes i USA i helgen for å diskutere blant annet hvordan man best skal takle den økonomiske situasjonen i eurosonen.
Da toppmøtet ble avsluttet lørdag sa Obama at krisen i Europa er en trussel langt utover sine egne grenser. Han la til at han er glad for at europeiske ledere nå ønsker å innføre tiltak som kan skape vekst og nye arbeidsplasser.
– Alle lederne her i dag var enige om at vekst og arbeidsplasser må ha høyeste prioritet. En stabil og voksende europeisk økonomi er i alles interesse – også USAs, sa Obama.
Retningen som debatten har tatt i det siste, er tillitvekkende, mener presidenten.
Se video: - Vekst og sysselsetting må være vår førsteprioritet:
Håpet om Hellas
I en felles uttalelse understreket G8-lederne at de både håper Hellas blir værende i eurosonen og at landet innfrir sine forpliktelser, men Obama påpekte at de alle har forståelse for de smertefulle omstillingene som befolkningene i Hellas har vært gjennom for å takle krisen.
Møtet på presidentens landsted Camp David ble holdt etter at forsøket på å danne en gresk regjering falt i grus. Flertallet i nasjonalforsamlingen etter valget vil oppheve avtalene som sikrer landet økonomisk krisehjelp. Brytes disse avtalene, kan Hellas bli tvunget til å skifte valuta, noe som igjen kan skape mer økonomisk uro og forsterke krisen i andre land. Det blir holdt et nytt valg i midten av juni og det er usikkert om det er tilhengere eller motstandere av de internasjonale avtalene som vinner.
Dramaet i Hellas og valgene i Tyskland og Frankrike har ført til at den økonomiske krisehåndteringen ble den viktigste saken på møtet.
Alle hadde litt rett
Det hevdes at Tysklands statsminister Angela Merkel er blitt stadig mer isolert i sin harde linje der budsjettkutt og sparetiltak er det viktigste. Men Obama var enig med Merkel om at eurosonen ikke kan skrinlegge sparetiltakene til tross for at man satser på stimulerende tiltak for økonomisk vekst.
François Hollande, den nyvalgte franske presidenten, har gjort tiltak for vekst til en av sine kampsaker og har i økende grad fått følge av andre europeiske ledere.
Men både tilhengere av veksttiltak og tilhengere av streng budsjettdisiplin fikk litt rett på G8-møtet. Hvilke tiltak som er de riktige, er ikke det samme for hver av oss, lød det diplomatisk i en kunngjøring fra toppmøtet på Camp David.
– Vi er enige om at en sterk og sammensluttet eurosone er viktig for global stabilitet og bedring, konkluderte møtedeltakerne.
Les også:
Hellas: Det blir et sjokk. Full krise. Kaos
Må forberede mulig gresk euro-exit
- Eurosonen kan gå i oppløsning
Obama og Hollande vil ha både kutt og vekst
Hellas hevder Merkel foreslo euroavstemning
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.