Eurolandene har avvist et tilbud fra bankene som skal ettergi deler av Hellas' statsgjeld.

Bankene som har lånt penger til Hellas, har allerede gått med på å avskrive deler av gjelden. Men partene er foreløpig ikke enige om hvor mye gjeld som skal slettes.

Finansministrene fra eurolandene diskuterte saken på et møte som begynte mandag ettermiddag og ble avsluttet litt over midnatt. De bestemte seg for å støtte Hellas, som ikke synes det siste tilbudet fra kreditorene er godt nok.

Lederen for gruppen av finansministre fra eurolandene, Luxembourgs statsminister Jean-Claude Juncker, oppfordrer Hellas og bankene til å bli enige i løpet av få dager.

Tror på løsning
Forhandlingene om gresk gjeldssletting har pågått i nesten sju måneder. At partene ennå ikke har funnet noen løsning, kan bidra til å øke frykten for en såkalt uordnet gresk konkurs.

Det betyr i klartekst at Hellas slutter å betale renter og avdrag uten å ha inngått noen avtale med kreditorene.

Kilder som følger forhandlingene, tror likevel partene vil klare å finne en løsning til slutt. Den vil trolig innebære at banker og andre finansinstitusjoner i praksis sletter opptil 70 prosent av den greske gjelden. Den totale greske gjelden er på rundt 350 milliarder euro.

Rentekrangel
Selv om utgangspunktet er at 50 prosent av gjelden skal kuttes, så blir andelen i praksis større. Årsaken er at kreditorene blir nødt til å bytte sine gjenværende greske obligasjoner med nye statspapirer med andre rentesatser.

Hellas nekter å betale mer enn 3,5 prosents rente, mens kreditorene sier de ikke kan strekke seg lenger enn til 4 prosent.

Nedskrivningen av gjelden til de private kreditorene betyr at Hellas' samlede gjeldsbyrde kan bli redusert fra 160 prosent av landets bruttonasjonalprodukt, til 120 prosent i 2020.

Når dette kuttet er i havn, vil eurolandene kunne godkjenne utbetaling av mer økonomisk krisehjelp til Hellas. Også denne statlige krisehjelpen er nødvendig for å unngå uordnet konkurs.

Dårlig tid
Fristen for å komme fram til en avtale ble mandag flyttet til 13. februar, men kilder i Brussel mener dette i praksis betyr at forhandlingene må være i havn 3. februar.

Hellas er uansett av avhengig av både gjeldssletting og krisehjelp i god tid før 20 mars. Da må landet ut med 14,4 milliarder euro i renter og avdrag på gjeldsberget som for lengst er blitt en trussel mot økonomien i hele eurosonen.

Hvis enden på den greske tragedien blir en uordnet konkurs, vil Hellas kunne bli tvunget til å forlate valutasamarbeidet. Det vil kunne øke frykten for en forverring av krisen også i andre gjeldstyngede europeiske land.

Oppfordring
Lederen for gruppen av finansministre fra eurolandene, Luxembourgs statsminister Jean-Claude Juncker, oppfordrer Hellas og bankene til å bli enige i løpet av få dager.

Forhandlingene mellom den greske regjeringen og private eiere av gresk gjeld har pågått i ukevis. De private långiverne sier de har strukket seg så langt de kan, og at det nå er opp til Hellas' internasjonale långivere å løse flokene.

Les også: Forhandler på overtid om gresk gjeldslettelse: - Det haster virkelig


<b>Bankenes forhandler har tro på gresk gjeldsavtale</b>


Fitch-topp tror Hellas snart er konkurs: Det er et klart mislighold slik vi ser det

- Gresk konkurs er uunngåelig
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.