- Jeg tror faktisk Europa er verdens største halerisiko - og ikke Kina, sier Douglas Elliott til DN.no. Halerisiko er en sjelden enkelthendelse som hvis den inntreffer kan velte hele lasset.
Den internasjonale anerkjente økonomen gjestet denne uken Oslo i forbindelse med et seminar om Kinas gjeldsoppbygging og skyggebanksektor.
På seminaret, som ble holdt i regi av Sparebank 1 Markets, understreket Elliott at sannsynligheten for en hard landing i Kina i dag er liten. Det er konklusjonen han sitter igjen med etter å i flere år ha studert landets finansielle system.
Amerikaneren er mer bekymret over situasjonen i eurosonen.
- Jeg tror muligheten for fullstendig katastrofe i Europa er liten, men fremdeles større enn muligheten for en kinesisk katastrofe, sier han.
- LES OGSÅ: Derfor unngår Kina en hard landing
Direkte innvirkning
Økonomen viser til at den største nedsiderisikoen i Kina trolig er landets enorme gjeldsoppbygging samt dets uoversiktlige og underkapitaliserte finanssystem. I tillegg peker han på at blant annet en dramatisk forverring av tingenes tilstand i Europa vil slå direkte inn på den økonomiske veksten.
Kinas eksport til Europa har vært helt avgjørende for den høye veksttakten. I det siste har også etterspørselen etter kinesiske produkter økt som følge av høyere aktivitet i både USA og EU.
Bare i august økte både importen og eksporten i Kina med syv prosent, og industriproduksjonen i landet er nå er på det høyeste nivået på 16 måneder. Samtidig har kommunistpartiet et klart mål om å bedre den økonomiske balansen ved å øke innenlands etterspørsel og forbruk, som fremdeles ligger etter.
- Kina vil ha mer innenlands forbruk, men det betyr ikke at de har lyst til å miste utenlandske markeder, sier Elliott.
- Hvis Europa kutter i importen, vil det ha en umiddelbar effekt på Kina. Den kinesiske regjeringen kan gjøre mye for å stimulere økonomen, blant annet gjennom skattereformer og investeringer. Det vil imidlertid innebære en stor kostnad og ikke være nok til å veie opp for skadene en europeisk katastrofe vil bety for landet, understreker han.
Amerikaneren er ikke i tvil om at ikke minst Norge i så fall vil merke konsekvensene. Kina, som i årevis har vært et av de sterkeste vekstlokomotivene i verdensøkonomien, har stadig økt sin etterspørsel etter olje.
- Problemer i Europa vil påvirke Kina så mye at oljeprisene kan rammes, påpeker han.
Usannsynlig hendelse
Elliott minner riktignok om at det i bruken av ordet «halerisiko» ligger en stor usannsynlighet.
- Europa vil mest sannsynlig komme seg igjennom eurokrisen, men det kan fremdeles gå galt på tusen måter. Selv om trendene er gode, er det fremdeles for mye usikkerhet rundt at ting vil fungere, understreker økonomen.
Han trenger bare ramse opp eksemplene som spenner fra politisk uro i Italia og Spanias sårbare økonomi til muligheten for at nødvendige reformer i Frankrike ikke blir gjennomført og Irlands enorme gjeld.
- Samtidig er det et spørsmål om hvor lenge befolkningen i Europa forblir tålmodige. De kan plutselig begynne å kreve rask fremgang, noe jeg selv ikke tror Europa er i stand til å få til, sier Elliott.
Trygg på USA
Likevel understreker altså Elliott at hans hovedscenario for Europa er at de kriserammede landene finner en vei ut av de omfattende problemene.
Amerikaneren, som kan vise til 20 år i ulike internasjonale investeringsbanker hvorav 14 i JP Morgan, er imidlertid tydelig på at han ikke ønsker å gi noen investeringsråd.
- Generelt kan jeg si at det er risiko over alt i verden. Personlig tror jeg USA er et ganske trygt, men vi har også potensielle «blow ups» og selvfølgelig kan noe uventet inntreffe. Akkurat nå har vi mye politisk uro, og det er en mulighet for en gjeldskrise hvis kongressen ikke tillater en heving av gjeldstaket, svarer han.
- Hva med norsk økonomi?
- Den vet jeg ingenting om. Det jeg vet om Norge er at det er kaldt her, dere har mye olje og dere er rike. Ja, dere har en todelt økonomi? Generelt er differansierte økonomier tryggere. Da er det omstillingen som er vanskelig. Dere må ikke kvitte dere med olje, men finne en måte å få med resten av økonomien på en bedre balanse, svarer amerikaneren.
Les mer fra seminaret: Derfor unngår Kina en hard landing
Les også:
Frykter Kina mer enn gjeldskrisen i Europa
Kinas rikeste frykter ikke eiendomsskrell
<b>Kraftig fall i Kina-investeringer</b>
- Dette er verdens største halerisiko
Mest lest på DN.no i dag:
Utbyggeren til verdens største bygning forsvant
Disse utdannelsene gir deg lettere lån
Reagerer på pengebruken til Tromsdal
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.