På lystavlen i konferanserommet "Sinnataggen" i Næringslivets Hus ved Frognerparken, når søylene i et diagram nesten til taket.

- Denne figuren her representerer den store utfordringen for konjukturutviklingen fremover i Norge, sier sjeføkonom Tor Steig og peker på tavlen.

Figuren viser den katastrofale utviklingen i gjeldsgraden i de såkalte Pigs-landene, Portugal, Irland, Italia, Hellas (Greece) og Spania.

Lille, men tungt forgjeldede Hellas har alt sørget for at verden har fått en forsmak på hva disse gjeldsproblemene kan føre med seg.

Men selv om EU trådte til med en gigantisk redningspakke for Hellas, betyr ikke det at grunnlaget nå er lagt for en ny sorgløs vekstperiode i Europa, advarer NHO.

- Nå kommer regningen og den må betales. Det vil gi svakere vekst og til dels stagnasjon i europeiske land. De kan ikke løse en hver konjunkturnedgang med nye anabole steroider, sier Steig.

 

Eller sagt på en annen måte: De kan ikke løse problemene med å betjene gjelden med å sette seg i enda større gjeld.

- Europa har derfor nå to valg: Enten å stramme inn eller å kollapse, utdyper Steig overfor DN.no.

To onder
Problemet for Norge er at begge deler med stor sannsynlighet vil stikke kjepper i hjulene for veksten her hjemme.

- Sannsynligheten er stor for at EU ødelegger for den optimismen vi nå ser i norske bedrifter, sier Steig, og henviser til NHOs ferske "stemningsmåling".

Der svarer nemlig 1100 av medlemsbedriftene i NHO at de er mer optimistiske for utviklingen i året som kommer enn de har vært på mange år.

- Bedriftene tror nå på konjukturomslag i løpet av 2010 eller 2011. De er klart mer optimistiske for neste år, og samtlige bransjer melder nå om oppgang i behovet for arbeidskraft, slo seniorøkonom Dag Aarnes fast da han la frem tallene fra undersøkelsen.

Men sjeføkonomen Tor Steig er raskt ute og heller kaldt vann i blodet på sine egne medlemmer.

- De gir nok dessverre uttrykk for en optimisme det ikke er grunnlag for. Nedsiderisikoen er stor, og jeg mener det er sannsynlig at EU kommer til å ødelegge for utviklingen i Norge, sier han.

Selv om Europa klarer å unngå en gjeldskollaps, vil det nødvendigvis innebære kraftige innstramninger som igjen fører til lavere etterspørsel etter varer og tjenester, blant annet fra Norge.

Innstramningene i seg selv er også en medisin med stor fare for feildosering, påpeker Steig.

- Dilemmaet er hvor fort man skal stramme inn uten at det gir ytterligere økning i en ledighet som allerede er skyhøy.

Kan på ny bli annerledeslandet
Norge kan riktignok et stykke på vei klare seg godt selv om det går dårlig i Europa. Utviklingen i Asia, og i særdeleshet Kina, vil være avgjørende for oljeprisen, som igjen er avgjørende for utviklingen i Norge.

Et ikke utenkelig scenario er ifølge NHO at oljeprisen øker og gjør Norge til den trygge havnen i Europa, noe som vil tiltrekke seg investorer til det norske aksjemarkedet.

- Gitt økning i prisen på olje og råvarer kan Norge bli annerledeslandet i Europa. Da vil den flukten fra det norske aksjemarkedet vi har sett kunne være forbigående, mener Steig.

Dette vil i sin tur øke presset på kronen samtidig som Norges Bank kan komme under press for å øke renten. Det siste advarer NHO mot på det sterkeste.

Den sannsynlige innstramningen som kommer i Europa vil holde rentene der lave i uoverskuelig fremtid. Da blir det katastrofe for norsk eksportindustri om vi skal få særnorske høye renter, mener NHO.

- Derfor er det særdeles viktig at regjeringen begrenser bruken av oljepenger, slik at Norges Bank ikke trenger å løpe etter for å rydde opp. Vi må ha lave renter også i Norge, sier Steig - som samtidig ønsker at pengebruken vris over til nye områder som kan bidra til å øke norsk konkurransekraft.

- Vi må øremerke bruken av oljepenger til vekstfremmende tiltak som veibygging og annen infrastruktur, forskning og innovasjonfremmende skatteregler lister han opp fra toppen av NHOs ønskeliste til finansminister Sigbjørn Johnsen.

Se hva Steig svarer på spørsmålet om hvem NHO ville stemt på

Diskutér saken under.

Les mer om uroen og reaksjonene på den:

- Vi har ikke sett noen ild

Tror Norge går fri av krisen

- Verdensøkonomien kan ha unngått en kule mot hjertet

Støre strekker DnB Nor-sjefen

Oppjusterer veksten i OECD (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.