I en tale han skal holde i Manchester torsdag, lister han opp tiltak som bør iverksettes for å unngå at eurosonen går opp i limingen: En effektiv økonomisk «brannmur» som hindrer spredning av krisen mellom land, solide og godt regulerte banker, et system hvor skattebyrdene fordeles mellom landene, og en pengepolitikk som bidrar positivt i hele eurosonen.
– Hvis ikke, befinner vi oss i ukjent terreng hvor risikoen er høy for alle, sier Cameron, ifølge et utdrag av talen som er offentliggjort.
– Rives i filler
Cameron understreker at det er i Storbritannias interesse at eurolandene løser problemene sine. Men uansett hva som skjer, så lover han å gjøre det som trengs for å beskytte den britiske økonomien.
– Enten må eurolandene forsone seg med hverandre, eller så står de overfor en mulig oppløsning av valutasamarbeidet, advarer Cameron.
Også den britiske sentralbanken vurderer hva som kan gjøres for å motvirke smitte fra eurokrisen.
– Eurosonen river seg selv i filler, uten at vi kan se noen åpenbar løsning, sa sentralbanksjef Mervyn King onsdag.
Den tidligere britiske finansministeren Alistair Darling brukte enda sterkere ord da han beskrev krisen i eurosonen:
– Dette har kimen til noe katastrofalt i seg. Det er galskap. Hvis det sprer seg til større land, kan det virkelig blir katastrofalt for Europa.
6.000 milliarder
Ulike eksperter har svært forskjellige oppfatninger om hvor ille det vil være hvis flere land forlater valutasamarbeidet. Noen spår katastrofe, mens andre mener det er nødvendig å bryte opp valutaunionen for å bedre økonomien på sikt.
Britiske Centre for Economic and Business Research mener en oppløsning av eurosonen kan koste opptil 5 prosent av eurolandenes bruttonasjonalprodukt – noe som tilsvarer 6.000 milliarder kroner.
At valutasamarbeidet i sin nåværende form vil ta slutt, er så godt som sikkert, mener senteret, ifølge avisa The Guardian.
– Dyrt og vanskelig
Spekulasjonene rundt valutaunionens framtid er blitt utløst av krisen i Hellas, hvor et flertall i nasjonalforsamlingen vil oppheve avtalene som sikrer landet økonomisk krisehjelp.
Brytes avtalene, kan Hellas bli tvunget til å skifte valuta, noe som igjen kan skape mer økonomisk uro og forsterke krisen i andre land.
Sjefen for Det internasjonale pengefondet (IMF), Christine Lagarde, advarer mot konsekvensene hvis Hellas sier farvel til euroen.
– Det ville vært ekstremt dyrt og vanskelig, og ikke bare for Hellas, sa Lagarde i et intervju med nederlandsk TV torsdag.
Lagarde minner om at et flertall i den greske befolkningen ønsker å beholde euroen. Likevel har IMF vært nødt til å forberede seg i tilfelle den økonomiske krisen og konflikten med EU tvinger fram et valutaskifte.
– Uansett hvilken jobb du har, så må du forberede deg på det verste og håpe på det beste. Vi håper så absolutt på det beste, sier Lagarde.
Bryter tabu
Muligheten for at Hellas skifter valuta og eurosonen går i oppløsning, var inntil nylig et tabubelagt tema som de fleste toppolitikere nektet å diskutere. Men den siste uken har både politikere og europeiske sentralbanksjefer snakket åpent om at Hellas kan si farvel til euroen.
IMFs søsterorganisasjon, Verdensbanken, advarer mot smitteeffekten av en gresk «exit» fra eurosonen.
– Det viktigste spørsmålet dreier seg ikke om Hellas, men om Spania og Italia. Hvis Hellas forlater eurosonen, kan ringvirkningene bli svært skadelige. De vil kunne minne om konkursen til investeringsbanken Lehman Brothers i 2008 og spre panikk i de globale finansmarkedene, mener Verdensbankens sjef Robert Zoellick.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.