EU må gjennomføre grunnleggende reformer av eurosonen, ifølge Det internasjonale pengefondet (IMF).
I en uvanlig skarp uttalelse tar Pengefondet til orde for at EU bør få større innflytelse over medlemslandenes nasjonale budsjetter, og for en grunnleggende reform av eurosonens regler.
Dette er nødvendig for «å fullføre prosjektet om pengeunionen», ifølge IMF.
Nye budsjettsanksjoner
EUs finansministre er enige om at det skal lages nye budsjettsanksjoner slik at det er mulig å gripe inn før et medlemsland tar opp for mye lån, sier EU-president Herman van Rompuy.
Finansministrene samlet seg mandag også om prinsippet om at medlemslandene skal legge fram sine nasjonale budsjetter for EU-partnerne før de er vedtatt på hjemmebane.
Konklusjonene er de første fra arbeidsgruppen med medlemmer fra alle EU-landene, som ble opprettet for å bedre koordinere den økonomiske politikken i Unionen. Gruppen ledes av EU-president van Rompuy.
EUs finansministre vil altså ha enklere og raskere sanksjoner mot land som har skakkjørte statsfinanser. Men de er foreløpig ikke enige om hvordan sanksjonene konkret skal se ut.
– Politisk forsiktighet
Et av punktene som diskuteres, er effektive sanksjoner mot land som gjentatte ganger bryter reglene i stabiliseringspakten.
– Det er mange som støtter at vi skal ha en større automatikk i sanksjonene, sa Sveriges finansminister Anders Borg etter møtet mandag kveld.
Ifølge stabiliseringspakten skal ikke underskuddet på statsbudsjettet overstige 3 prosent av BNP.
– Hittil har sanksjonene blitt praktisert i en svært langsom prosess og med stor politisk forsiktighet. Det har bidratt til at vi nå har den kanskje verste offentlige økonomiske krisen i moderne tid, sier Borg videre.
Rompuys arbeidsgruppe har blant annet diskutert om land skal kunne fratas EU-støtte, eller til og med miste sin stemmerett i EU i en periode. Men det gjenstår mye arbeid før finansministrene kommer fram til en enighet om konkrete forslag.
Toppmøte neste uke
EUs stats- og regjeringssjefer vil på EU-toppmøtet neste uke få et foreløpig forslag fra arbeidsgruppen.
Men forslaget kommer til å handle mer om å bli enige om en tydelig retning for hva som er nødvendig å gjøre. I tillegg til bedre sanksjoner, er bedre budsjettovervåking, bedre statistikk og tiltak for å takle medlemslandenes høye gjeld aktuelle punkter.
Tanken er at finansministrene skal komme fram til mer konkrete tiltak under sitt møte i juli, og at stats- og regjeringssjefene skal fatte en endelig beslutning i oktober.
Les også:
Over 1.000 byer i Europa i dyp gjeldskrise
Spår at enkelte land vil forlate euroen
Kraftig eurofall
<b>UK fortsetter med bankskatt</b>
Tyskland planlegger kjempekutt
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.