Krisen i eurosonen har gjort det enda tøffere å få den globale økonomien opp i normal veksttakt igjen. Krisen vil fortsette å sette sitt preg på verden i månedene som kommer . DNB Markets tror at eurosonen vil bestå med alle dagens 17 medlemmer, men usikkerheten vedvarer.
- Faren for at land blir presset ut og at valutaunionen kan kollapse, er fortsatt ubehagelig høy, skriver sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets ferske oppdatering "Økonomiske utsikter".
Eurosonen står for 17 prosent av globalt brutto nasjonalprodukt (BNP), og en større del enn dette av verdens sluttetterspørsel. Nedgang i eurosonen betyr derfor lavere vekst også i andre land.
DNB Markets hovedsyn er at den globale økonomien vil vokse med 3,25 prosent i år, etter at den globale BNP-en vokste med tre prosent i første halvår, under antatt trendvekst.
Det kan bli verre
Dersom eurosonen faktisk kollapser, vil vekstbildet se helt annerledes ut, mener analytikerne.
- En slik kollaps vil gi et vesentlig svakere bilde enn de 3,5 prosent vi antar i årlig global vekst fremover, skriver Dørum.
Selv om veksten blir "brukbar" vil det trolig ta mange år før kapasitetsutnyttingen i industrilandene vender tilbake til normalen, mener han.
- Derfor står vi fortsatt foran mange år med lav inflasjon og lave renter, både korte og lange, skriver sjeføkonomen.
Kan gå mot statskonkurser
Dørum påpeker at den svake veksten avspeiler fortsatt avvikling av de globale ubalansene som ble bygget opp på midten av 2000-tallet, og at de er forsterket av forverringen av eurokrisen over det siste året.
Slik eurosonen har dratt resten av verden nedover det siste året, fremstår en avkl#229 (og da helst en bedring!) av situasjonen i eurosonen som det viktigste premisset for den makroøkonomiske utviklingen fremover, skriver Dørum.
- Urovekkende nok ser det ikke ut til at det offentlige gjeldsberget reduseres mye fremover, skriver han.
Det kan dermed bli langt verre før det blir bedre i de kriserammede landene.
- Veien ut kan bli ”statskonkurser”, høyere inflasjon eller såkalt finansiell represjon, skriver Dørum.
Når blir det bedre?
Dørum understreker at det er krevende å tidfeste når stemningen kan snu.
- Vi legger til grunn at vi innen et års tid vil ha fått på plass tilstrekkelig med tiltak til at markedet er litt mer trygge på den politiske viljen og systemets evne og vilje til å stå ved sine løfter, slik at sannsynligheten for at viktige enkeltland trer ut av euroen, eventuelt at eurosonen splittes opp, vurderes som lavere enn i dag,skriver Dørum.
Innenfor rammen av DNB Markets hovedscenario vil vi om tre-fire år nærme oss en slags slutt på krisen, ved at samlet BNP nærmer seg sitt potensial, og ledigheten sitt antatte likvektsnivå.
Dørum skriver også at dett er en helt sentral forutsetning for DNB Markets makroanslag at man innen et år har roet markedene med tilstrekkelig med tiltak.
- Dersom det motsatte skjer, at mistilliten og kapitalflukten øker, vil ytterligere finansiell uro og usikkerhet dra aktiviteten ytterligere ned.
DNB Markets oppdaterte prognoser per 22. august (Prosentvis endring fra året før)
Les hva Dørum mente da forrige "Økonomiske utsikter" ble lagt frem 18. april: - Det lukter nye tiltak fra ECB (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.