Etter snart 30 år med rask vekst har Kina bremset opp de siste årene. Og det er økende risiko for at veksten kan bli enda svakere de neste årene, tror sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1.
Listen over faktorer som stagger veksten er lang:
- Strukturelle problemer, en aldrende befolkning som følge av ettbarnspolitikken
- Miljøutfordringer
- Matforsyning
- Svekket konkurranseevne
- En ubalansert vekstmodell fundert på enorme offentlige investeringsprosjekter
- Kina har brukt enorme beløp over statsbudsjettet, og presset kommuner og delstater til å investere i infrastrukturprosjekter for å stimulere økonomien. Den samlede gjeldsgraden i Kina har grovt sett doblet seg fra 2008, fra et nivå på rundt 100 prosent av BNP til 200 prosent av BNP i år. Økningen i gjeld er helt klart ikke bærekraftig, og kan gi kime til ustabilitet i bank – og boligsektoren, skriver Holvik i en fersk markedsoppdatering.
Kina er i ferd med å bremse gjeldsveksten, men det er mange skjær i sjøen. For at Kina skal kunne vokse ut over et middelsinntektsland vil det trolig kreves politiske reformer. Frykten for en kaotisk avvikling av ettpartistaten, slik det skjedde i Sovjet under Garbachov etter 1985, har bremset reformviljen i Kina.
- Utviklingen er ustabil, og faren for krise er økende. Behovet for reformer og endring er overhengende, tusenkronersspørsmålet er om det vil skje gradvis og kontrollert, eller ved svak vekst, sosial uro og kriser, mener Holvik.
Risikerer å øke dramatisk
Kina har allerede begynt å merke de negative effektene av ettbarnspolitikken. I følge det nasjonale statistikkbyrået i Kina falt i 2012 for første gang andelen av befolkningen i arbeidsfør alder, definert i Kina som de som er mellom 15 – 59 år.
- Den største utfordringen med de demografiske trendene er at de offentlige utgiftene til helse og omsorg og pensjoner risikerer å øke dramatisk i fremtiden, skriver Holvik.
Kina ble rammet hardt av fallende eksport i etterkant av krisen i 2008. Kina stimulerte kraftig over statsbudsjettet for å hindre for stor negativ effekt av krisen. I forkant av valget av ny ledelse i partiet i fjor ble det også stimulert friskt i forkant.
- Potensialet for videre infrastrukturprosjekter er nå redusert kraftig. Det har vært mange oppslag om broer som bygges til tynt befolkede områder, veier som nesten ikke blir brukt og andre store prosjekter som åpenbart ikke er lønnsomme og som kun er iverksatt for å skape byggeaktivitet, påpeker Holvik.
I en krevende fase
Kinesiske selskaper er blant de mest forgjeldede i verden med en gjeldsgrad på 107 prosent av BNP for hele bedriftssektoren.
- Kina er i en krevende fase i sin utvikling. De siste månedene har det kommet en lang rekke indikatorer på at veksten er i ferd med å bremses i Kina, og at de strukturelle problemene er i ferd med å bli så mange og krevende at de vil legge en demper på veksten også fremover. Skal Kina komme videre, trengs det reformer, understreker Holvik.
Hun mener at statens rolle må endres fra direkte eierskap i selskaper og banker til å legge til rette for privat sektor.
- I dag hemmes innovasjon og nyskaping av reguleringer og direkte konkurranse fra statseide selskaper med tilgang til subsidierte lån. Dermed går pengene til de selskaper som eies av staten, og ikke dit kapitalen vil kaste mest av seg. Endres ikke dette fundamentale forholdet til statlig eierskap og hvor kapital skal investeres, vil Kina stagnere. Skal en se etter tegn til reell politisk endring i Kina er det reformer som omhandler nettopp eierskap og kapital en skal se etter. Vi frykter at det kan ta lang tid i og med at det er så mange som sitter på innsiden med både makt, penger og politisk innflytelse som har interesse av å trenere slike reformer.
Har insentiver til å holde boblen gående
Holvik får støtte fra makroøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets.
- Veksten er på vei ned i Kina. Det skyldes delvis at det sykliske forblir svakt på grunn av lav vekst i vesten. Men mest av alt skyldes det interne forhold: Økonomien er i en rebalanseringsprosess. Veksten skal endres. Det skal bli mindre trykk fra investeringene, og mer trykk fra privat forbruk. Det skal bli lavere vekst i industrisektoren, mens tjenestesektoren skal holde farten oppe, skriver han i en fersk Kina-oppdatering.
I likhet med Holvik menner Kjennerud at han ser en klart nedadgående trend i Kina.
- Vi mener at risikoen forbundet med hard landing i Kina har økt i løpet av de siste 12 månedene. Kombinasjonen av tiltakende kredittvekst og utfordringene i boligmarkedet er hovedårsaken til dette. Til tross for at det fra sentralmyndighetenes hold helt opplagt er et ønske om å deflatere kreditt- og boligboblen, vil denne prosessen gå tregt på grunn av lokalmyndighetenes insentiver til å holde boblen gående, skriver Kjennerud.
Les også: Kinas skjulte prinser: - Verdenshistoriens største ran
Her er Kinas fem største problemer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.